2022, augusztus 15.
33.6 C
Budapest
28.1 C
Moszkva

Kreml: oroszellenes a kijevi “Krími Platform”, Oroszország rögzíti a résztvevő országok álláspontját

Moszkva a Krími Platform elnevezéssel Kijevben megrendezett fórumot Oroszországgal szemben rendkívül barátságtalannak tartja – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában.

A rendezvény vezérmotívuma a Krím orosz visszacsatolásának elutasítása.

“Ezt az eseményt rendkívül barátságtalannak tartjuk hazánkkal szemben. Kategorikusan elutasítjuk az ilyen kijelentéseket egy orosz régió, a Krím ügyében. Ebben a tekintetben a mi hozzáállásunk teljesen egyértelmű – oroszellenes eseményként viszonyulunk hozzá” – mondta a Kreml szóvivője.

Szergej Lavrov egy, a krími Szudakban augusztus 12-én megtartott ifjúsági tanácskozáson az Ukrajna által kezdeményezett találkozót olyan gyülekezetnek nevezte, amelyen a Nyugat továbbra is a mai ukrán hatóságok “neonáci és rasszista érzelmeit fogja dajkálni”.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szombaton közölte, hogy Oroszország “rögzíteni fogja a fórumon részt vevő országok álláspontját”, és “levonja majd a megfelelő következtetéseket”.

Alekszandr Grusko külügyminiszter-helyettes vasárnap a Kommerszant című lapnak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unió és az európai országok képviselőinek részvétele a kijevi rendezvényen “negatív hatást gyakorolhat” az orosz-uniós párbeszédre, aminek a résztvevők a tudatában vannak. A diplomata szerint Moszkva a fórumot olyan “politikai performansznak” tekinti, amely “semmilyen módon nem befolyásolja a krími nép szabad akaratnyilvánítása által kialakított nemzetközi jogi realitást”.

Csoportkép a Krími Platform elnevezésű rendezvénysorozatot megnyitó csúcsértekezlet résztvevõirõl Kijevben, a Parkovij konferencia központban 2021. augusztus 23-án. Az első sorban Áder János köztársasági elnök (b2), Kersti Kaljulaid észt elnök (b3), Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b4), Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j2). Áder János részt vesz az Ukrajna függetlenné válásának 30. évfordulójával egybekötve rendezett csúcsértekezleten, amellyel a világ figyelmét újra rá kívánják irányítani az Oroszország által 2014-ben visszacsatolt Krím félsziget kérdésére. A Krími Platform elnevezésű rendezvénysorozat – amelyet a csúcsértekezlet nyit meg – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezése. MTI/Bruzák Noémi

Nyikolaj Akszjonov, a Krím vezetője a Rosszija 24 televíziónak úgy nyilatkozott, hogy a kijevi tanácskozás híján van a józan észnek és a logikának. Megítélése szerint Ukrajnának sem esélye, sem módja nincs a félsziget feletti ellenőrzés visszaszerzésére.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”5374″]

A Krímet a félszigeten megrendezett népszavazás eredményére hivatkozva 2014-ben csatolta vissza Oroszország Ukrajnától.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...

Az orosz erők megölték Ukrajna legjobb vadászpilótáját – közölte egykori iskolája

Meghalt az ukrán légierő egy, a hadsereg által legjobb vadászpilótaként jellemzett kapitánya, aki hazája védelme közben halt meg - közölte gyászjelentésében gyermekkori iskolája. Halálának...

Vologyin: Ukrajna csődben van

Ukrajna elvesztette pénzügyi függetlenségét, mivel nyugati segítség nélkül nem tudja teljesíteni az állampolgárokkal szembeni kötelezettségeit - írta hétfőn Vjacseszlav Vologyin, az orosz Állami Duma...