2022, december 9.
4.3 C
Budapest
-3.7 C
Moszkva

Kreml: Herszon Oroszország része marad

Az orosz erők kivonása Herszonból nincs hatással a régió jogi státuszára – állítja Moszkva, mivel a múlt hónapban egy népszavazás után hivatalosan is Oroszországhoz csatolták.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy “a Herszon régió továbbra is az Oroszországi Föderáció része marad, és ez a státusz jogilag rögzített és meghatározott, és ezen a státuszon nem lehet változtatni”.

Kommentárja azután hangzott el, hogy a védelmi minisztérium bejelentette: az orosz erők pénteken befejezték a Dnyeper bal partjára történő átcsoportosításukat anélkül, hogy személyi, fegyver- vagy járműveszteséget szenvedtek volna.

A minisztérium azt is megjegyezte, hogy minden távozni kívánó lakosnak is segítséget nyújtottak, és biztonságosan átjutottak a folyón annak ellenére, hogy a kijevi erők tüzérségi tűzzel próbálták megzavarni a civilek mozgását.

A hét elején Szergej Sojgu védelmi miniszter elrendelte, hogy a felesleges halálesetek elkerülése és erősebb védelmi pozíció elfoglalása érdekében az orosz erők vonuljanak ki a tartományi fővárosból, Herszonból. A katonai tisztviselők által “nehéznek” minősített döntés miatt a város ki van téve annak, hogy a kijevi csapatok elfoglalják.

Herszon régió hivatalosan a múlt hónapban vált Oroszország részévé, a Donyecki és a Luganszki Népköztársasággal, valamint Zaporozsjei területtel együtt egy népszavazás után. Kijev “csalásnak” nevezte a szavazást, és ígéretet tett arra, hogy addig harcol, amíg el nem veszik az összes olyan területet, amelyet ukránnak tartanak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...