2022, július 7.
26.2 C
Budapest
30.6 C
Moszkva

Közösen járőröztek az orosz és kínai stratégiai bombázók – Japán aggódik

Oroszország és Kína közös légi járőrözést hajtott végre kedden az ázsiai-csendes-óceáni térségben – közölte az orosz védelmi minisztérium. Japán és Dél-Korea aggodalmát fejezte ki a repülések miatt.

Az orosz védelmi minisztérium közleményben tudatta, hogy az orosz Tu-95-ös stratégiai rakétahordozók és a kínai Hszian H-6-os stratégiai bombázók részt vettek a Japán-tenger és a Kelet-kínai-tenger felett tartott légi járőrözésekben. A bombázókat Szu-30SzM típusú vadászgépek kísérték.

“Az orosz stratégiai rakétahordozók repülésének időtartama mintegy 13 óra volt” – közölte a minisztérium.

Azt is megerősítette, hogy “az útvonal bizonyos szakaszain a stratégiai rakétahordozókat a dél-koreai légierő F-2-es és a japán légierő F-15-ös gépei kísérték”.

A minisztérium ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mind a kínai, mind az orosz repülőgépek “szigorúan a nemzetközi jog előírásaival összhangban jártak el”, és nem sértették meg más országok légterét.

“Az eseményre a 2022-es katonai együttműködési terv rendelkezéseinek végrehajtása keretében került sor, és nem irányul harmadik országok ellen” – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A légi járőrözés egybeesett az Egyesült Államok, India, Ausztrália és Japán vezetőinek a Tokióban megrendezett Négyoldalú Biztonsági Párbeszéd (Quad) csúcstalálkozójával.

Nobuo Kishi japán védelmi miniszter újságíróknak elmondta, hogy kormánya közölte Oroszországgal és Kínával a “provokatív” átrepülések miatti “súlyos aggodalmait”, megjegyezve, hogy ezek az aggodalmak mind Japán biztonságát, mind általában a térség biztonságát érintik. Megerősítette, hogy nem történt japán területi légtérsértés, de hangsúlyozta, hogy a Kína és Oroszország közötti együttműködés aggasztó.

“Miközben a nemzetközi közösség reagál Oroszország Ukrajna elleni agressziójára, aggodalomra ad okot az a tény, hogy Kína az agresszor Oroszországgal együttműködve tett ilyen lépéseket. Ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni” – mondta Kishi.

A dél-koreai vezérkari főnöki kar (JCS) szerint az orosz és a kínai gépek kedden többször is beléptek és elhagyták a Japán-tengeren lévő koreai légvédelmi azonosítási zónát (ADIZ), de egyszer sem sértették meg Dél-Korea légterét.

Mint a JCS azonban pontosította, a szöuli légierő vadászgépeinek “taktikai intézkedéseket kellett végrehajtaniuk”, hogy felkészüljenek egy esetleges vészhelyzetre.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Felmérés: Ukrajna nem tudja legyőzni Oroszországot és területekről kell lemondani – mondják a németek

A németek csaknem fele úgy véli, hogy Ukrajnának területeket kellene átengednie az ország keleti részén, hogy békeszerződést kössön Oroszországgal - derül ki a német...

Orosz légicsapásban meghalt az ukránok oldalán harcoló brazil szupermodell, mesterlövész

Orosz rakétatámadásban meghalt egy brazil szupermodell és mesterlövész Talita do Valli, aki az ukrán oldalon harcolt - írja a brit Daily Mail. A lap szerint...

Két amerikai HIMARS rakétavetőt semmisítettek meg Donbasszban

Az orosz légierő megsemmisített két amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetőt (MLRS) a Donyecki Népköztársaságban (DNR) - közölte szerdán a védelmi minisztérium. "Két amerikai gyártmányú HIMARS rakéta-sorozatvetőt és...