2023, március 20.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva

Közös hadgyakorlatot tart az orosz és belorusz légierő

Moszkva és Minszk folytatja a regionális csapatösszevonás kiépítését, és közös légi és taktikai gyakorlatok megtartását tervezik Belarusz területén – közölte a köztársaság védelmi minisztériumának sajtószolgálata.

“A regionális csapatösszevonás (erők) kiépítése a szövetségi állam katonai biztonságának szavatolása keretében folytatódik. Ma, a jelenlegi helyzet alapján, ez a folyamat lépésről lépésre halad. Az Orosz Fegyveres Erők személyzete, fegyverei, katonai és speciális felszerelései továbbra is érkeznek a Belarusz Köztársaságba” – áll a közleményben.

A védelmi minisztérium szerint a lőtérre érkező egységekkel további harcászati átigazítási tevékenységeket is terveznek.

“A Belarusz Köztársaság és Oroszország fegyveres erői légi egységeinek harci kiképzési szintjének javítása érdekében közös gyakorlatot terveznek” – pontosította a minisztérium.

Megjegyezték, hogy a gyakorlaton az orosz fél részéről a légierő egy katonai egysége vesz részt.

A védelmi minisztérium emlékeztet arra is, hogy a regionális haderőcsoport belorusz és orosz komponenseinek közös kiképzése integrált jellegű, és nemcsak a harci komponensre, hanem az összes támogató rendszerre is kiterjed.

Tavaly októberben Alekszandr Lukasenko kijelentette, hogy a helyzet súlyosbodása miatt a szövetségi állam nyugati határainál kialakult helyzet miatt megállapodott Vlagyimir Putyinnal a regionális erők csoportjának bevetéséről. A köztársaság védelmi minisztériuma akkoriban pontosította, hogy az orosz katonák teljes létszámát valamivel kevesebb mint kilencezerre tervezték. A belorusz-orosz katonai csoportosulás részeként Oroszországból mintegy 170 harckocsi, akár 200 páncélozott harcjármű, akár 100 ágyú és 100 milliméter kaliber feletti aknavetők érkezik.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter elmondta, hogy Moszkva és Minszk október 22. óta folytatja a regionális erőcsoport alakulatainak és egységeinek harci összehangolását Belarusz területén.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó