2023, szeptember 28.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Közel 50 ország jelezte részvételét az Oroszország-Afrika csúcstalálkozón

Negyvenkilenc ország megerősítette részvételét a jövő héten Szentpéterváron megrendezendő orosz-afrikai csúcstalálkozón – jelentette be kedden Alekszandr Poljakov, az orosz külügyminisztérium Afrika-osztályának igazgatóhelyettese.

Poljakov szerint a részvételi döntés azt mutatja, hogy az afrikai országok a nyugati nyomás ellenére is szilárdan elkötelezettek a Moszkvával való kapcsolatok fejlesztése mellett.

“Eddig 49 afrikai küldöttségtől kaptunk megerősítést a részvételről, az afrikai országok mintegy fele a legmagasabb szinten: állam- és kormányfői szinten képviselteti magát” – mondta a médiának.

A második Oroszország-Afrika csúcstalálkozót július 27-28-án tartják, a gazdasági és humanitárius fórummal párhuzamosan, amely várhatóan üzleti találkozóknak és panelbeszélgetéseknek ad majd teret.

Az első magas szintű találkozót 2019-ben Szocsiban tartották “A békéért, a biztonságért és a fejlődésért” címmel. Ezen közel 50 afrikai államfő vett részt.

Poljakov elmondta, hogy folyamatban vannak az esemény végső előkészületei, és a Vlagyimir Putyin elnök részvételével zajló találkozók menetrendjét dolgozzák ki.

“Az afrikaiakkal való együttműködésünk két- és többoldalú dokumentumainak aláírására készülnek” – jelentette ki a diplomata.

A múlt hónapban Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy a rendezvény “komoly első lépés Moszkva gazdasági és politikai visszatérése felé Afrikába”.

A konferencián részt vevő országok nevét nem hozták nyilvánosságra, de Yoweri Museveni ugandai elnök márciusban közölte, hogy jelen lesz.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök szintén elfogadta Putyin meghívását a csúcstalálkozóra – jelentette a TASZSZ hírügynökség a múlt héten Pretoria moszkvai nagykövetségének szóvivőjére hivatkozva.

A Kreml közölte, hogy a csúcstalálkozón megvitatják az afrikai békekezdeményezést, amelynek célja az ukrajnai konfliktus megoldása.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó