2022, május 25.
24.1 C
Budapest
10.8 C
Moszkva
Hiredetés

Koronavírus: Moszkva nem ad ki vízumot irániaknak, korlátozza a légiforgalmat Dél-Koreával

Oroszország péntektől nem ad ki vízumot iráni állampolgároknak, szombaton pedig, két légitársaság járatait kivéve, leállítja a légiforgalmat Dél-Koreával – jelentette be Tatyjana Golikova, a koronavírus terjedése elleni védekezésért felelős orosz miniszterelnök-helyettes szerdán Moszkvában.

Golikova közölte, hogy Irán esetében a humanitárius és az üzleti vízumokra nem vonatkozik a tilalom.
A tisztségviselő a korlátozó intézkedések bevezetését a Covid-19 vírus terjedésével indokolta.

Közölte: Olaszországgal szemben, ahol szintén megjelent a vírus, nehéz lenne hasonló lépést hozni, mert az Európai Unió egyik tagállamáról van szó. A moszkvai külügyminisztérium és a szövetségi idegenforgalmi ügynökség (Roszturizm) ugyanakkor el fogja tanácsolni az utazókat az olaszországi utaktól.

A miniszterelnök-helyettes közölte, hogy az Avrora légitársaság charter-gépei addig fognak repülni a két ország között, amíg az összes orosz állampolgárt el nem szállítják Dél-Koreából.

Az Aeroflotnak a kelet-ázsiai országból érkező járatait Moszkvában a seremetyjevói repülőtér F termináljában fogják fogadni, csakúgy, mint a Kínából érkező utasszállítókat.

Az intézkedéseket az S7 légitársaság a versenyszabadság korlátozásának minősítette.

A koronavírus terjedése ellen korábban bevezetett korlátozások hatályát április 1-jéig meghosszabbították.

Anna Popova, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője bejelentette, hogy a Diamond Princess üdülőhajóról Japánból Kazanyba menekített nyolc orosz utas közül háromnál kimutatták a koronavírus-fertőzést. Az evakuáltakat két hétig elkülönítik a tatárföldi főváros egyik szakintézményében.

Popova szerint a fertőzés lefolyása könnyű, a Japánból hazatérő emberek egyike sem lázas, és nem mutatták ki náluk a heveny légúti fertőzés tüneteit.

Vlagyivosztokban kedden a hajó további hét orosz utasát helyezték kéthetes megfigyelés alá.

A Novaja Gazeta független napilap közölte annak a levélnek a másolatát, amelyben a moszkvai kínai nagykövetség arra kérte az orosz főváros hatóságait, hogy ne vessék alá diszkriminatív vizsgálatnak a kínai állampolgárokat a tömegközlekedési hálózatban. A lap szerint a diplomáciai képviselet rámutatott: ilyen intézkedéseket a világon sehol sem foganatosítottak, még az Egyesült Államokban és más nyugati országokban sem.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt állította, hogy nem tud a levélről. Egyúttal azt hangoztatta, hogy Moszkva nagyon értékesnek tekinti a Pekinghez fűződő kapcsolatát, ezért “szó sem lehet semmilyen diszkriminatív intézkedésekről”.

A szóvivő úgy vélekedett, hogy a megelőző intézkedések mindenkire kiterjednek, egyebek között a Kreml-beli nyilvános események látogatóira is.

“Higgyék el, nemcsak kínaiak járnak a Kremlbe” – mondta.

A moszkvai közlekedési igazgatóság sajtóosztálya közölte, hogy nem éri megkülönböztetés a kínaiakat a fővárosi tömegközlekedés utasainak ellenőrzésekor.

Korábban szintén a Novaja Gazeta – a tömegközlekedési dolgozók szakszervezetére hivatkozva – azt írta, hogy a felszínen közlekedő járművek vezetőit arra kötelezték, jelentsék a diszpécsernek, ha az utasok között kínait látnak.

A Roszpotrebnadzor a Vedomosztyi című napilap szerint elrendelte, hogy a moszkvai éttermek vendégekkel érintkező személyzete legalább 3 óránként cserélje az eldobható arcmaszkokat.

Az étkezőhelyiségeket reggel és este, a kilincseket és a pénztárgépeket pedig óránként kell fertőtleníteni.

A sokak által látogatott helyiségekben zárt rendszerű ultraibolya baktericid besugárzókat kell használni.

A moszkvai önkormányzat az Interfax szerint elrendelte az általános patkányirtást és a kóbor állatok befogását.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS