2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
17.6 C
Moszkva
Array

Konferencia a NATO és Oroszország kapcsolatáról Budapesten

Oroszország - NATOA NATO és Oroszország közötti együttműködés jelentőségére, a nyitottság és a “stratégiai türelem” szerepére hívták fel a figyelmet a felszólalók a nemzetközi szervezet és Moszkva kapcsolatáról tartott konferencián hétfőn Budapesten. Kovács István nagykövet, a magyar állandó NATO-képviselet vezetője beszédében kiemelte, a NATO és Oroszország együttműködésének lényege a nyitottság, hiszen a két fél felismerte, hogy a biztonsági kihívások – “akár hagyományosak, akár új típusúak” – globálisak a kalózkodástól a kábítószer-kereskedelemig. A NATO és Oroszország stratégiai partnerségi viszonyra törekszik, hiszen “már nem ellenfelek állnak egymással szemben”, hanem együttműködő partnerek – mutatott rá. Hozzátette: természetesen még ma is van bizalomhiány köztük, ami “érthető”, mert a hidegháborús éveket nem sikerült teljes egészében feldolgozni. A rakétavédelmi együttműködéssel kapcsolatban a diplomata azt mondta, “mindkét fél az ajtót nyitva hagyta, a NATO részéről talán ki is van tárva”. Úgy vélte, a megállapodást késlelteti, hogy míg Oroszországban nemrég volt elnökválasztás, az Egyesült Államokban még csak novemberben lesz, ezért ugyan a szakmai tárgyalások folytatódnak, de valós eredmény csak jövő január után várható, a megválasztott amerikai elnök beiktatását követően. A tárgyalások akadozása nem jelenti, hogy általában megromlott volna a viszony a NATO és Oroszország között – jegyezte meg.

Mint emlékeztetett, az együttműködés szorosabbá válásához hozzájárult, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után az Egyesült Államok rádöbbent, “senki sem támadhatatlan”, az új típusú kihívások ellen – mint amilyen a nemzetközi terrorizmus – közös fellépésre van szükség. A kapcsolatokat ugyanakkor kedvezőtlenül befolyásolta a 2008-as orosz-grúz háború, de mindkét fél felismerte, hogy az együttműködésnek úgy “nincs sok értelme”, ha csak azokról a kérdésekről beszélnek, amelyekben egyetértenek.

 

Kovács István szerint a NATO és Oroszország kapcsolatát mindkét oldalon a “stratégiai türelemnek” kell meghatároznia, hiszen mindkettejük érdeke az együttműködés. Emellett a bizalomépítés is fontos feladat – fűzte hozzá.
Ivan Lucisin ezredes, a budapesti orosz nagykövetség katonai és légügyi attaséja arról beszélt, hogy a NATO és Oroszország együttműködésének célja, hogy reagáljanak a közös fenyegetésekre. A kooperáció területei egyebek mellett a terrorizmus elleni harc, a kalózokkal szembeni fellépés, a légtérvédelem és az oktatás – fejtette ki.

Mint hangsúlyozta, a felek közötti bizalmat akadályozza a rakétavédelmi kérdés megoldatlansága. Oroszország nem akarja korlátozni a NATO-t a rakétavédelmi pajzs létrehozásában, de fontosnak tartja, hogy ne Moszkva kárára próbálják megvalósítani a tagállamok védelmét – mondta. Hozzátette: úgy kell elhelyezni a rakétákat, hogy azok ne érhessék el Oroszország területét.

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai és Védelmi Kutatóintézetének igazgatója kiemelte, Oroszország “világhatalomként megmutatkozni akaró regionális hatalom”, amelynek érdekérvényesítő képessége a volt Szovjetunió területén és az azzal határos térségben a legnagyobb. Az ország legjelentősebb nagyhatalmi eszköze az ENSZ Biztonsági Tanácsában betöltött tagsága, a nukleáris fegyverei, az orosz haderő, amely erős, de “modernizációja várat még magára”, továbbá az olajpiacon és a fegyverkereskedelemben betöltött szerepe – vélekedett.

Hangsúlyozta, Oroszországnak azért lényeges a rakétavédelmi pajzs kérdése, mert az leértékelheti atomütőerejét, vélt nagyhatalmi szerepének egyik kulcstényezőjét.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...