2022, május 22.
16 C
Budapest
5.7 C
Moszkva
Hiredetés

Kommerszant: példátlan jogokat kaphat Kelet-Szibéria és a Távol-Kelet Putyintól

Vlagyimir PutyinA befektetések vonzására részlegesen kivonnák a szövetségi törvények hatálya alól Oroszország 16 területét, azaz az ország területének mintegy 60 százalékát egy készülő törvény szerint – írta a Minden hatalom Szibériában című cikkében a Kommerszant című orosz lap pénteken a birtokába jutott dokumentumok alapján. Oroszország keleti régiói példátlan jogokat kapnának, s a térség az új elnöknek, Vlagyimir Putyinnak lenne alárendelve. Az államfő mellett működne egy, a Kelet-Szibéria és a Távol-Kelet fejlesztésével foglalkozó állami társaság, amely elvonhatná az államtól és saját megítélése szerint adhatnák ki az ásványkincsek lelőhelyeire vonatkozó engedélyeket. Így például Eurázsia legnagyobb aranylelőhelyére, a Szuhoj Logra is ezek a szabályok lennének érvényben. Az Állami Társaság Szibéria és a Távol-Kelet Fejlesztésére nevet viselő intézmény székhelye Vlagyivosztokban lenne, s gyakorlatilag az ásványkincsekkel foglalkozó Rosznyedr orosz állami ügynökség szerepét töltené be. Munkájába nem avatkozhatnának bele állami szervezetek, egyedül az állami számvevőszék vizsgálódhatna az új intézménynél. Feladata az lesz, hogy beruházásokat vonzzon Szibéria és a Távol-Kelet területének meghódítására és a természeti erőforrások hatékony felhasználására.

 

Vlagyimir Putyin jelenlegi kormányfő utasítására az orosz gazdasági minisztérium dolgozta ki a szövetségi törvény tervezetét . A törvény hatálya alá kerülne az Altáj, Burjátföld, Jakutföld, a mongol határ mellett lévő Tiva, Hakaszföld, a Bajkálon túli terület, a Kamcsatkai, a Krasznojarszki, a Tengermelléki, a Habarovszki, az Amuri, az Irkutszki, a Magadani és a Szahalini terület, továbbá a Birobidzsán Zsidó Autonóm terület, valamint Csukcsföld.
A társaság és az általa megvalósítandó tervek adókedvezményt kapnának, akárcsak “az orosz Szilícium-völgy”, a

Szkolkovo Innovációs Központ. Nem lenne nyereségadó, nem adóztatnák a cégek vagyonát és nem lenne földadó. Kedvezményes lenne a kötelező társadalmi biztosítás mértéke, és a cégek választhatnának fizetnek-e általános forgalmi adót. A tervek megvalósításában részt vevő orosz állampolgárok állami támogatást kapnának, utazási kedvezményeket, támogatást az átköltözéshez, a lakás bérléséhez a munkaszerződés idejére. A külföldieknek egyszerűsítenék a munkába állással kapcsolatos adminisztrációt, támogatnák a lakhatásukat és segítenék az állampolgárság megszerzését.

A Kommerszant cikkében úgy fogalmazott, hogy az állami társaság “állam az államban”, a kormányban már új Távol-Keleti köztársaság néven emlegetik. A lap értesülései szerint a társaság élére Igor Suvalov miniszterelnök-helyettes kerülhet, bár az ötletért járó szerzői jog Szergej Sojgut, a Moszkva körül elterülő régió kormányzóját illeti – írta az orosz újság.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS