2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Kommerszant: Lengyelország mégis vásárolna orosz olajat

Lengyelország azt tervezi, hogy 2023-ban is vásárol orosz olajat a “Druzsba” Barátság-kőolajvezetéken keresztül, annak ellenére, hogy az ország hatóságai megfogadták, hogy felhagynak az Oroszországból származó importtal – jelentette szerdán a Kommerszant című orosz napilap.

Lengyelország nagy olajfinomítója és kiskereskedője, az Orlen ajánlatot küldött az orosz Transznyefty olaj- és gázszállító vállalatnak, hogy 2023-ban hárommillió tonna olajat vásárolna a Barátság vezetéken keresztül – jelentette a lap egy lengyel olajipari forrásra hivatkozva.

A Transznyefty megerősítette a megrendelést, anélkül, hogy pontosította volna, mely vállalatoktól érkezett és milyen mennyiséget kértek.

December 5-én lép életbe az orosz nyersolajra és kőolajtermékekre vonatkozó uniós embargó. És bár ez nem vonatkozik majd a Barátság-vezetéken keresztül történő szállításokra, Németország és Lengyelország, amelyek a vezeték északi ágán keresztül kapnak olajat, hivatalosan bejelentették, hogy 2023 elejétől önként lemondanak az orosz olajról.

A Kommerszant emlékeztetett arra, hogy a lengyel olajvállalatnak aktív hosszú távú szerződései vannak a Transznyefty-tel, és megjegyezte, hogy az ország külügyminisztere, Zbigniew Rau november 14-én azt mondta, hogy az Orlen büntetés megfizetését kockáztatja, ha egyoldalúan kilép a megállapodásból.

Jelenleg az Orlen nem vásárol orosz olajat az azonnali piacon, de továbbra is a Tatnyefty-tel (2024-ig évi 2,4 millió tonna) és a Rosznyefty-el (évi 3,6 millió tonna) kötött hosszú távú szerződések keretében kapja azt – írja a lap. A Rosznyefty-el kötött szerződést 2021 márciusában két évvel meghosszabbították, és a jelek szerint 2023 januárjában és februárjában is érvényes lesz.

A Transznyefty alelnöke, Szergej Andronov az ügyet kommentálva elmondta, hogy a vállalat ügyfeleinek ajánlatain felül, amelyek a Barátság vezeték déli szakaszát használják, “a lengyel fogyasztóktól is vannak ajánlatok a 2023-as Belaruszon keresztüli szállításokra”.

Andronov hozzátette, hogy reméli, hogy az orosz nyersolaj német vásárlói “ugyanilyen ésszerűek lesznek a stabil oroszországi kőolajszállítások biztosításában”.

A Barátság a világ egyik leghosszabb csővezeték-hálózata, amely mintegy 4000 kilométeren keresztül szállítja a nyersolajat Oroszországból a csehországi, németországi, magyarországi, lengyelországi és szlovákiai finomítókba.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...