2023, február 7.
-3.9 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások “apokaliptikus” forgatókönyvet hozhatnak Kijevben – mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok mindent megtesznek, amit tudnak, és a lakosoknak egyelőre nem kell elhagyniuk a várost.

“Kijev elveszítheti az áram-, víz- és hőellátást. Megtörténhet az apokalipszis, mint a hollywoodi filmekben, amikor az alacsony hőmérsékletre való tekintettel nem lehet az otthonokban élni” – mondta Klicsko. “De mi harcolunk és mindent megteszünk azért, hogy ez ne történjen meg”.

A volt bokszoló elismerte, hogy a kormány által felállított “közel 500” fűtőpont “semmi” egy több mint hárommilliós városban. Hozzátette, hogy a lakosoknak vészhelyzeti élelmiszer- és vízkészleteket kell készíteniük, valamint ruhákat és az irataikat kell összekészíteniük, hogy gyorsan el tudjanak indulni, ha a fűtést is kikapcsolják.

“Ha továbbra sem lesz áramszolgáltatás, miközben a külső hőmérséklet alacsony marad, sajnos kénytelenek leszünk leengedni a vizet az épületekből” – mondta Klicsko. “Ellenkező esetben a víz befagyhat, és megszakadhat a teljes vízhálózat, és az épületek ezután teljesen alkalmatlanná válnak a további használatra.”

Azt is elmondta, hogy jelenleg nincs szükség evakuálásra, mivel a városnak csak 20%-os áramhiánya van.

Eközben egy amerikai székhelyű, humanitárius segélyeket Kijevben koordináló civil szervezet a Newsweeknek azt mondta, hogy Ukrajna teljes elektromos hálózata “heteken belül összeomolhat”, ha a támadások folytatódnak.

A Mercy Corps munkatársa, Michael Young szerint “potenciálisan hetekig” nem lesz áram, ami a nagyvárosokat “szinte élhetetlenné teheti a következő négy hónapban”.

Oroszország októberben kezdte meg az ukrán energiahálózat elleni támadásokat, Vlagyimir Putyin elnök szavai szerint “válaszul az orosz polgári infrastruktúra, köztük a Krími híd és az energetikai létesítmények elleni provokatív kijevi támadásokra”.

A moszkvai védelmi minisztérium szerint a csapások célja az volt, hogy csökkentsék Kijev azon képességét, hogy a csapatokat, valamint az Egyesült Államok és szövetségesei által Ukrajnába becsempészett fegyvereket és felszereléseket vasúton szállítsa a harctérre.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...