2022, július 5.
24.3 C
Budapest
30.7 C
Moszkva

Kivonul Magyarországról a Sberbank

A Sberbank Europe AG megállapodást írt alá egyes kelet-közép -európai leánybankok eladásáról a kulcsfontosságú piacokra való összpontosítás érdekében

2021. November 3-án a Sberbank Europe AG megállapodást írt alá az Agri Europe Cyprus Limited, AIK Banka a.d. Beograd és Gorenjska Banka d.d., Kranj-jal leánybankjai eladásáról Bosznia and Hercegovinában (Sberbank BH d.d. Sarajevo és Sberbank a.d. Banja Luka), Horvátországban (Sberbank d.d.), Magyarországon (Sberbank Magyarország Zrt.), Szerbiában (Sberbank Srbija a.d. Beograd) és Szlovéniában (Sberbank banka d.d.), 7.329 milliárd eurós mérlegfőösszeggel, 162 bankfiókkal és mintegy 600,000 ügyféllel (2020 év végi adatok).

A Sberbank Europe AG úgy döntött, hogy csökkenti földrajzi jelenlétét Kelet-Közép-Európában azért, hogy a kulcsfontosságú piacokra összpontosítson és új üzleti modelleket fedezzen fel. A csehországi Sberbank CZ továbbra is a Sberbank Europe AG tulajdonában marad, és folytatja jelenlegi üzleti modelljét.

Több lehetőség alapos elemzése után a Sberbank Europe AG szempontjából az AIK Banka, a Gorenjska Banka és az Agri Europe Cyprus Limited társaságokkal kötött tranzakció bizonyult a legvonzóbbnak.

A vevők komoly regionális jelenléttel rendelkeznek, világos elképzelésük van a jövőbeli fejlődésről, támogatva a bankok további növekedését, valamint biztosítják, hogy az ügyfelek továbbra is ugyanolyan magas színvonalú szolgáltatásokat kapjanak, mint jelenleg.

A tranzakció lezárása a nemzeti és nemzetközi szabályozó hatóságok, valamint a nemzeti versenyhatóságok jóváhagyásától függ, és várhatóan 2022-ben valósul meg.

A bécsi székhelyű Sberbank Europe AG a Sberbank Oroszország 100%-os tulajdonában lévő bankcsoport, amely Oroszország, valamint Közép- és Kelet-Európa legnagyobb bankja, több mint 100 millió ügyféllel. A Sberbank Europe Group jelen van Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, Csehországban, Németországban, Magyarországon, Szlovéniában és Szerbiában.

A Sberbank Europe 2014-ben kezdte meg működését a németországi lakossági banki üzletágban, és egy versenyképes és dinamikus piacon érvényesült direktbankként sikeresen vonzó megtakarítási és hiteltermékekeivel. A Sberbank Direct 2021 harmadik negyedévének végére 1,2 milliárd eurós betétállománnyal és több mint 600 millió eurós hitelállománnyal rendelkezett, mióta 2018-ban elindította első lakossági és teljesen online igényelhető hitelét a német piacon. A Sberbank Europe Csoport mintegy 800 000 ügyféllel rendelkezik, 187 fiókot üzemeltet és több mint 3900 alkalmazottat foglalkoztat Európa-szerte. A Sberbank Europe teljes eszközállománya elérte a 13 milliárd eurót (2020. december 31-én).

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS