2023, március 28.
3.2 C
Budapest
5.4 C
Moszkva
Array

Kis orosz tőkepiaci és gazdasági körkép

A Nemzeti Jóléti Alap az orosz bankok támogatására kerülhet felhasználásra

 

A Nemzeti Jóléti Alapból pénzek kerülhetnek felhasználásra alárendelt tőkekölcsönök nyújtására az orosz bankok számára, ami viszont növelheti a szankcionált orosz cégek számára kiosztható hitelállomány mennyiségét – írja a Ria Novosti, idézvén a gazdasági fejlesztési minisztert, Alexai Ulyukayev-et, aki mindezt szombaton mondta el.

 

 

A Nemzeti Jóléti Alap “szolgálhat mintegy a bázisfinanszírozása a kereskedelmi bankok műveleteinek” – mondta el Ulyukayev. A bankok működése a 3 trillió rubel (8O milliárd USD) értékű alapokkal viszont segítheti az orosz cégeket, akik a nyugati szankciók miatt nem jutnak hitelhez máshonnét, mint például a Rosneft olajcég, mondta el Ulyukayev.

 

Októberben a pénzügyminiszter Anton Siluanov elutasította a Rosneft kérést, hogy 49 milliárd Usd-t adjanak neki a kölcsön a Nemzeti Jóléti Alapból, hogy evvel segítsenek neki a nyugati szanckiók okán kialakult hiteléhségben, bár Siluankov azt hozzátette, hogy a Rosneft számíthat azért támogatásra.

 

A Sberbank mint top-bank, s Oroszország második legnagyobb bankja a VTB egyaránt látta azt a hullámzás-szerű előállt helyzetet, amiben képesságük a kölcsönzésre akadozik az EU-s szankciók miatt, amelyekkel elvágták őket a nyugati tőkepiacoktól. A VTB bank törekszik 2OO milliárd rubel (4,77 milliárd USD) felett részesülni az állami segélyből, hogy megerősítse ezzel tőkepiaci-üzleti lehetőségeit, írja a Vedomosti gazdasági újság, idézvee banki és kormányzati forrásokat.

 

Vasárnap viszont a Sberbank vezérigazgatója elutasította Ulyukayev nyilatkozatát, azt nyilatkozván, hogy bankjának semmi szüksége nincs állami segítségre. “Nekünk nem kell tőke. Minden rendben van velünk” – mondotta German Gref vezérigazgató, idézi az Interfax hírügynökség.

 

Zuhanó orosz arany- és devizatartalékok:

Oroszország arany- és devizatartaléka egy hét alatt csaknem 10 milliárd dollárral, 2009 októbere óta legalacsonyabb szintre csökkent az október 31-én záródott héten.

Az orosz jegybank adatai szerint az arany- és devizatartalék 428,6 milliárd dollár volt a vizsgált időszakban. Ez 10,5 milliárd dollárral kevesebb az egy héttel korábbinál, amikor szerényebben, 4,7 milliárd dollárral esett az azt megelőző héthez képest.

A múlt év végén az orosz arany- és devizatartalék 509,6 milliárd dollár volt. Oroszország arany- és devizatartaléka tavaly novemberben kezdett csökkenni, akkor 524,3 milliárd dollárt tett ki, azóta 95,7 milliárd dollárral apadt.

Az orosz jegybank októberben összesen 30 milliárd dollárt adott el a rubel gyengülésének a megállítására – a bank hétvégi bejelentése szerint. Néhány nappal korábban a jegybank arról számolt be, hogy az intervencióra költött összeg 27,2 milliárd dollár, és 1,6 milliárd euró volt.

 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó