2022, augusztus 16.
32.7 C
Budapest
28.3 C
Moszkva
Array

Kis orosz tőkepiaci és gazdasági körkép

A Nemzeti Jóléti Alap az orosz bankok támogatására kerülhet felhasználásra

 

A Nemzeti Jóléti Alapból pénzek kerülhetnek felhasználásra alárendelt tőkekölcsönök nyújtására az orosz bankok számára, ami viszont növelheti a szankcionált orosz cégek számára kiosztható hitelállomány mennyiségét – írja a Ria Novosti, idézvén a gazdasági fejlesztési minisztert, Alexai Ulyukayev-et, aki mindezt szombaton mondta el.

 

 

A Nemzeti Jóléti Alap “szolgálhat mintegy a bázisfinanszírozása a kereskedelmi bankok műveleteinek” – mondta el Ulyukayev. A bankok működése a 3 trillió rubel (8O milliárd USD) értékű alapokkal viszont segítheti az orosz cégeket, akik a nyugati szankciók miatt nem jutnak hitelhez máshonnét, mint például a Rosneft olajcég, mondta el Ulyukayev.

 

Októberben a pénzügyminiszter Anton Siluanov elutasította a Rosneft kérést, hogy 49 milliárd Usd-t adjanak neki a kölcsön a Nemzeti Jóléti Alapból, hogy evvel segítsenek neki a nyugati szanckiók okán kialakult hiteléhségben, bár Siluankov azt hozzátette, hogy a Rosneft számíthat azért támogatásra.

 

A Sberbank mint top-bank, s Oroszország második legnagyobb bankja a VTB egyaránt látta azt a hullámzás-szerű előállt helyzetet, amiben képesságük a kölcsönzésre akadozik az EU-s szankciók miatt, amelyekkel elvágták őket a nyugati tőkepiacoktól. A VTB bank törekszik 2OO milliárd rubel (4,77 milliárd USD) felett részesülni az állami segélyből, hogy megerősítse ezzel tőkepiaci-üzleti lehetőségeit, írja a Vedomosti gazdasági újság, idézvee banki és kormányzati forrásokat.

 

Vasárnap viszont a Sberbank vezérigazgatója elutasította Ulyukayev nyilatkozatát, azt nyilatkozván, hogy bankjának semmi szüksége nincs állami segítségre. “Nekünk nem kell tőke. Minden rendben van velünk” – mondotta German Gref vezérigazgató, idézi az Interfax hírügynökség.

 

Zuhanó orosz arany- és devizatartalékok:

Oroszország arany- és devizatartaléka egy hét alatt csaknem 10 milliárd dollárral, 2009 októbere óta legalacsonyabb szintre csökkent az október 31-én záródott héten.

Az orosz jegybank adatai szerint az arany- és devizatartalék 428,6 milliárd dollár volt a vizsgált időszakban. Ez 10,5 milliárd dollárral kevesebb az egy héttel korábbinál, amikor szerényebben, 4,7 milliárd dollárral esett az azt megelőző héthez képest.

A múlt év végén az orosz arany- és devizatartalék 509,6 milliárd dollár volt. Oroszország arany- és devizatartaléka tavaly novemberben kezdett csökkenni, akkor 524,3 milliárd dollárt tett ki, azóta 95,7 milliárd dollárral apadt.

Az orosz jegybank októberben összesen 30 milliárd dollárt adott el a rubel gyengülésének a megállítására – a bank hétvégi bejelentése szerint. Néhány nappal korábban a jegybank arról számolt be, hogy az intervencióra költött összeg 27,2 milliárd dollár, és 1,6 milliárd euró volt.

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Kuleba: a nyugati országok Ukrajna bukására várnak

Több nyugati ország arra vár, hogy Kijev megadja magát, és azt hiszik, hogy a problémáik azonnal megoldódnak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy...

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...