2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
16.3 C
Moszkva
Array

Kínai pénz orosz földgáz – szélesedő együttműködés

Kínai bankok dollár tízmilliárdokat fektetnének be az oroszországi cseppfolyós földgáz beruházásába – írta minap a RIA Novosti

Gyennadij Timcsenko – a szóban forgó Jamal projektet gründoló Novatek cég  egyik főtulajdonosa elmondása szerint a Novatek felkerült az oroszországi cégeket sújtó szankciós listákra, így ez komolyan negatívan hatott a project finanszírozására.
Viszont a  Novatek közel került bizonyos kínai bankokhoz,melyekkel már egyeztet a beruházásban való részvételük részleteiről. A Novateknek 60 %-a van a Jamal LNG-ben, 20-20 % pedig a francia Total és a kínai CNPC részesedése. A Sarkkörön túli félszigeten létesülő kitermelőbázis évente 16,5 millió tonna cseppfolyós gázt tud előállítani 2018-tó – márha minden a tervek szerint alakul. A komplett projekt ára 27 milliárd Usd.

Érdekesség az ügyben, hogy nem csak a Novateknek, de számos orosz cégnek illetve magának az Orosz Föderációnak is intenzívebbé váltak a kínai kapcsolatai azzal párhuzamosan, hogy nyugati sznakciók lettek bevezetve az ország ellen a Krím elcsatolása és az ukrajnai eseményekben való feltételezett részvétele miatt.
Az új Kínával kötött üzletek egyik legjelentősebbike az a májusi üzlet, amelynek értelmében Kína 400 milliárd Usd értékben vesz orosz földgázt 30 év alatt, és évi 39 milliárd köbméter less leszállítva Kína felé. A szállításra lefektetik a Szibéria Ereje nevű gázcső-vezetéket, mely munkálatai szeptemberben megkezdődődtek. A Gazprom állami gázóriás kínai kivitele már közepes távon is nagyobb lehet az európainál – mondotta el Alekszej Miller, a Gazprom elnöke a TASS hírügynökségnek szerint. E mellett s hatalmas üzlet mellett májusban 17 további közös, gázipari projektről született szándéknyilatkozat a Gazprom és a Kínai Nemzeti Olajtársaság (CNOOC) közt.
Az orosz-kínai együttműködés erősödése hétfőn folyttódott az Ázsiai, Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagországainak pekingi csúcstalálkozóján. Ott Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy a két ország ki kívánja bővíteni árukereskedelmének a jüanban elszámolt hányadát. Az első rubel/jüan ügyletek már megszülettek, de további opciókat kínál a két ország közötti nyersanyag\energiahordozó kereskedelem. Putyin előadását kínai részről üdvözölték, hiszen Kína egyébként is azon fáradozik, hogy nemzeti valutáját világszerte széleskörben használják.

A hétfői és szintén pekingi rendezvényen orosz-kínai szándéknyilatkozatot írtak alá egy olyan vegyes vállalat létrehozásáról, amely a két országban való, kölcsönös befektetési lehetőségek hasznosítását fogja elősegíteni.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...