2023, március 28.
0.5 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva
Array

Kínai pénz orosz földgáz – szélesedő együttműködés

Kínai bankok dollár tízmilliárdokat fektetnének be az oroszországi cseppfolyós földgáz beruházásába – írta minap a RIA Novosti

Gyennadij Timcsenko – a szóban forgó Jamal projektet gründoló Novatek cég  egyik főtulajdonosa elmondása szerint a Novatek felkerült az oroszországi cégeket sújtó szankciós listákra, így ez komolyan negatívan hatott a project finanszírozására.
Viszont a  Novatek közel került bizonyos kínai bankokhoz,melyekkel már egyeztet a beruházásban való részvételük részleteiről. A Novateknek 60 %-a van a Jamal LNG-ben, 20-20 % pedig a francia Total és a kínai CNPC részesedése. A Sarkkörön túli félszigeten létesülő kitermelőbázis évente 16,5 millió tonna cseppfolyós gázt tud előállítani 2018-tó – márha minden a tervek szerint alakul. A komplett projekt ára 27 milliárd Usd.

Érdekesség az ügyben, hogy nem csak a Novateknek, de számos orosz cégnek illetve magának az Orosz Föderációnak is intenzívebbé váltak a kínai kapcsolatai azzal párhuzamosan, hogy nyugati sznakciók lettek bevezetve az ország ellen a Krím elcsatolása és az ukrajnai eseményekben való feltételezett részvétele miatt.
Az új Kínával kötött üzletek egyik legjelentősebbike az a májusi üzlet, amelynek értelmében Kína 400 milliárd Usd értékben vesz orosz földgázt 30 év alatt, és évi 39 milliárd köbméter less leszállítva Kína felé. A szállításra lefektetik a Szibéria Ereje nevű gázcső-vezetéket, mely munkálatai szeptemberben megkezdődődtek. A Gazprom állami gázóriás kínai kivitele már közepes távon is nagyobb lehet az európainál – mondotta el Alekszej Miller, a Gazprom elnöke a TASS hírügynökségnek szerint. E mellett s hatalmas üzlet mellett májusban 17 további közös, gázipari projektről született szándéknyilatkozat a Gazprom és a Kínai Nemzeti Olajtársaság (CNOOC) közt.
Az orosz-kínai együttműködés erősödése hétfőn folyttódott az Ázsiai, Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagországainak pekingi csúcstalálkozóján. Ott Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy a két ország ki kívánja bővíteni árukereskedelmének a jüanban elszámolt hányadát. Az első rubel/jüan ügyletek már megszülettek, de további opciókat kínál a két ország közötti nyersanyag\energiahordozó kereskedelem. Putyin előadását kínai részről üdvözölték, hiszen Kína egyébként is azon fáradozik, hogy nemzeti valutáját világszerte széleskörben használják.

A hétfői és szintén pekingi rendezvényen orosz-kínai szándéknyilatkozatot írtak alá egy olyan vegyes vállalat létrehozásáról, amely a két országban való, kölcsönös befektetési lehetőségek hasznosítását fogja elősegíteni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kép: az ukrán ENSZ delegáció, nem ukrán, hanem orosz tolmácsot hallgat

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője egy képet osztott meg a Twitteren, amely látszik, hogy az ukrán delegáció orosz tolmácsot hallgatva vesz részt az...

Der Spiegel: Németország leszállította a 18 Leopard 2 harckocsit Ukrajnának

A német kormány által Kijevnek ígért Leopard 2 harckocsikat leszállították Ukrajnának - írja a Der Spiegel magazin saját forrásaira hivatkozva. Mintegy két hónappal azután, hogy...

Az ukrán vezetés még tagadja, de katonáik beismerték Bahmut bekerítését a sajtónak

Az orosz egységek szinte teljesen körülzárták Artemivszk (Bahmut) városát - idézte a Strana.ua ukrán portál Jevhen Dikij volt Ajdar zászlóalj századparancsnokot. "Ha Bahmut most körülbelül...
spot_img

Videó