2023, február 3.
2.6 C
Budapest
0.2 C
Moszkva

Kínai külügyminiszter: a kínai-orosz kapcsolatok rendíthetetlenül fejlődnek

Vang Ji kínai külügyminiszter szerdán a közép-kínai Tunhszi városában találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, akit arról biztosított, hogy a két ország kapcsolatai rendíthetetlenül fejlődnek.

A kínai külügyminisztérium által közzétett közlemény szerint Vang elmondta: a nemzetközi helyzet változásai új próbatétel elé állították a kínai-orosz kapcsolatokat. A két ország kapcsolatai azonban megtartották az előrehaladás helyes irányát – fogalmazott, leszögezve, hogy “fejlődésük lendülete rendíthetetlennek bizonyult”.

A két fél szándéka a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére és a különböző területeken folytatott együttműködés előmozdítására szintén megingathatatlanságáról tett tanúbizonyságot – húzta alá Vang.

Az orosz külügyi tárca vezetője egyetértett kínai kollégája értékelésével, és elmondta: a nemzetközi helyzet kulcsfontosságú időszakában az orosz és kínai államfők stratégiai egyeztetéseket folytattak, melyek fontos szerepet játszanak a két ország kapcsolatainak stabil fejlődésének, valamint a világ multipolaritásának előmozdításában.

Az orosz fél készen áll arra, hogy a nemzetközi és többoldalú színtéren Kínával együtt aktívan elősegítse a multipolarizációt, egyúttal elutasítsa a hegemóniát és a hatalmi politikát, továbbá megvédje az ENSZ Alapokmányában foglalt elveket – tette hozzá.

A közlemény szerint Lavrov tájékoztatta Vangot az orosz-ukrán béketárgyalások alakulásáról. Ennek kapcsán hangsúlyozta: Oroszország a feszültségek enyhítésére törekszik, és folytatni fogja az egyeztetéseket az ukrán féllel, valamint a nemzetközi közösséggel.

Vang Ji úgy vélekedett, hogy a nemzetközi helyzet változásokkal és zavargásokkal teli időszakba ért. A kínai fél ebben a zavaros helyzetben is kitart a multipolaritás, a nemzetközi kapcsolatok demokratikus alapokra helyezése, valamint az ENSZ Alapokmánya és a nemzetközi kapcsolatok elvei mellett. A nemzetközi ügyeket pedig a továbbiakban is objektív és igazságos módon, a történelem helyes oldalán állva kezeli – mondta.

A kínai külügyi tárca vezetője hangsúlyozta: az ukrajnai helyzet bonyolult történelmi háttérrel és előzményekkel rendelkezik, egyrészről a hosszú időn át felgyülemlett európai biztonsági konfliktusok kitörése, másrészt a hidegháborús mentalitás, valamint a csoportos ellenségeskedések hozadéka.

A jelenlegi helyzetben – tette hozzá Vang – a kínai fél támogatja az orosz és az ukrán feleket a béketárgyalások folytatásában, és örömmel fogadja a tárgyalások eddigi eredményeit. Peking továbbá pártolja a feszültségek enyhítését, és a humanitárius válság elkerülése érdekében tett erőfeszítéseket.

Vang szerint az ukrán válság hosszú távú tanulsága, hogy a kölcsönös tisztelet és a biztonság oszthatatlanságának elvei mentén meg kell válaszolni minden fél észszerű biztonsági aggályait. Úgy vélekedett továbbá, hogy párbeszéd és egyeztetések útján kell kialakítani kiegyensúlyozott, hatékony és fenntartható keretet Európa hosszú távú biztonságának szavatolására.

A közlemény szerint a felek egyebek mellett még az ázsiai és csendes-óceáni térséghez, a Koreai-félszigethez, a BRICS gazdasági együttműködési szövetséghez és a Sanghaji Együttműködési Szervezethez kapcsolódó kérdésekről is egyeztettek.

Lavrov kínai látogatásának célja, hogy részt vegyen egy Afganisztánról szóló nemzetközi tanácskozáson.

Az Anhuj tartományban található Tunhsziban magas rangú kínai, amerikai és pakisztáni diplomatákkal találkozik, az amerikai külügyminisztérium értesülése szerint jelen lesznek az Afganisztánban hatalmon lévő tálibok képviselői is. A megbeszélés egyik témája a tálibok legutóbbi, nemzetközi felháborodást kiváltó intézkedése, amellyel megtiltották a lányoknak, hogy középiskolába járjanak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....

Németország közölte, hogy tudomásul vették Putyin szavait a német tankokról

Berlin tudomásul vette Vlagyimir Putyin nyilatkozatát a német harckocsik Kijevbe történő szállításáról - közölte Steffen Hebeestreit, a német miniszteri kabinet szóvivője. Az orosz államfő előző...