2023, november 29.
-0.7 C
Budapest
-2.2 C
Moszkva

Kína reagált arra, hogy NATO összekötő iroda létesül Japánban

Kína felelősségteljes fellépésre szólította fel Japánt, miután Tokió megerősítette, hogy tárgyalásokat folytat egy NATO összekötő iroda létesítéséről a területén, és kijelentette, hogy nem fogadja el a “blokk konfrontációt” az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

Egy szerdai sajtótájékoztatón a tervekről kérdezve Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a NATO-nak a saját befolyási övezetében kell maradnia, és nem szabad arra törekednie, hogy növelje jelenlétét Ázsiában.

“A NATO regionális szervezetnek vallja magát, és nem kellene kiterjesztenie geopolitikai hatókörét. Az ázsiai-csendes-óceáni térség nem látja szívesen a blokk konfrontációt vagy a katonai blokkokat” – mondta, hozzátéve:

“Japán agresszív múltját tekintve körültekintőnek kell lennie katonai és biztonsági kérdésekben, és meg kell győződnie arról, hogy tettei a regionális békét és stabilitást szolgálják”.

Fumio Kishida japán miniszterelnök szerdán korábban megerősítette a tervezett összekötő irodáról szóló híreket, és közölte a törvényhozókkal, hogy a tárgyalások folyamatban vannak, de “nincs tudomása arról, hogy bármilyen döntés született volna”. Megjegyezte, hogy Tokió nem törekszik a NATO-csatlakozásra, annak ellenére, hogy az elmúlt években fokozta együttműködését a szövetséggel.

Nem világos, hogy pontosan milyen szerepet tölthet be a NATO japán irodája, de a Nikkei Asia által idézett források szerint valószínűleg egyszemélyes állomás lesz, amelynek célja a szövetséges tisztviselőkkel való konzultációk megkönnyítése.

A nyugati katonai tömb némileg nyíltan beszélt ázsiai érdekeiről, és erőfeszítéseket tett a regionális államokkal való kapcsolatok javítására. Tavaly nyáron először hívott meg több indo-csendes-óceáni országot egy NATO-csúcstalálkozóra , míg Japán, Dél-Korea, Új-Zéland és Ausztrália várhatóan júliusban vesz részt egy nagyobb eseményen.

Japán nemrégiben a NATO Együttműködő Biztonsági Osztályának küldöttségét is fogadta, amely áprilisban találkozott magas rangú katonai vezetőkkel, hogy “megvitassák a jelenlegi katonai együttműködést és az erősebb partnerség előmozdításának lehetőségeit”.

Peking már korábban is felszólalt az összekötő iroda ellen, és szomszédait “nagyfokú éberségre” szólította fel, mivel a NATO igyekszik megvetni a lábát a térségben. A hónap elején a külügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy a szövetség beavatkozása a helyi ügyekbe és a folyamatos keleti terjeszkedés “elkerülhetetlenül aláássa a regionális békét és stabilitást”, és ragaszkodott ahhoz, hogy Ázsia nem válhat “a geopolitikai verseny birkózóterévé”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...

Moszkva nem lát esélyt egy jövő évi tűzszünetre az ukrajnai konfliktusban

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes nem lát esélyt a tűzszünetre az ukrajnai konfliktusban jövőre, tekintettel arra, hogy Kijev és nyugati támogatói olyan álláspontra helyezkedtek, amely...

NRK: rekordbevételre tett szert az egyik NATO-tagállam az ukrán válságból

Norvégia tavaly rekordösszegű olaj- és gázbevételre tett szert, miután az ukrajnai konfliktus miatt az energiaárak az egekbe szöktek - jelentette kedden az NRK televízió....
spot_img

Videó