2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva

Kína máris figyelmeztette a frissen megválasztott cseh elnököt

Peking bírálta Petr Pavel megválasztott cseh elnököt és volt NATO-tábornokot a tajvani elnökkel, Caj Jing-wen-nel folytatott telefonbeszélgetése miatt. Mao Ning kínai külügyminisztériumi szóvivő kedden kijelentette, hogy a tárgyalás “súlyos beavatkozás Kína belügyeibe”.

“Ez Csehországnak az egy Kína elve melletti politikai elkötelezettségének durva megsértése, és rossz jelzést küld a “tajvani függetlenség” szeparatista erőinek” – mondta Mao Ning a szokásos sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy Prága “Kína ismételt felszólítása ellenére” hétfőn megtartotta a hívást.

“Felszólítjuk Csehországot, hogy tegyen azonnali és hatékony intézkedéseket… az incidens negatív hatásának visszafordítására és az egy Kína elvének hiteles betartására” – mondta a szóvivő.

Peking saját területének tekinti Tajvant, amelyet az 1940-es évek vége óta külön kormány irányít, és határozottan ellenzi a tajpeji hatóságok elismerésének minden formáját. Az országok többsége, köztük Csehország sem tart fenn hivatalos diplomáciai kapcsolatot a szigettel.

A hadsereg nyugalmazott tábornoka, Pavel szombaton nyerte meg a választásokat, legyőzve Andrej Babis korábbi miniszterelnököt. Pavel 2015 és 2018 között a NATO Katonai Bizottságának elnöke volt, amely testület részt vesz az Egyesült Államok vezette blokk stratégiai tervezésében.

Pavel hétfőn a Twitteren azt írta, hogy ő és Caj “megállapodtak a partnerségünk megerősítéséről”. Azt is elmondta, hogy reméli, a jövőben személyesen is találkozhat a tajvani vezetővel.

Jeff Liu tajvani külügyminisztériumi szóvivő közleményben közölte, hogy a szigetország kormánya “mindent megtesz” a Prágával való kétoldalú kapcsolatok elmélyítése érdekében.

Tavaly Peking tiltakozott Nancy Pelosi volt amerikai képviselőházi elnök szigetországi látogatása ellen. Ő volt a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, aki az 1990-es évek óta a szigetre látogatott. Peking az incidensre válaszul nagyszabású hadgyakorlatokat tartott Tajvan környékén.

A Pavel-Caj hívásra a Kína és a NATO közötti fokozott feszültségek közepette került sor. A szövetség azzal vádolta Pekinget, hogy nyomást gyakorol szomszédaira a térségben és “fenyegeti” Tajvant. Peking eközben elutasította Kína fenyegetésként való ábrázolását, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a “hidegháborús mentalitással”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó