2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

Kína közölte, hogy segít Oroszországnak a többpólusú világ felépítésében

Peking együtt fog működni Moszkvával a többpólusú világ kiépítése érdekében – jelentette ki kedden Vang Ji kínai külügyminiszter, miután az indonéziai Balin megrendezett G20-csúcstalálkozó alkalmával találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

“Kína kész együttműködni Oroszországgal és más hasonlóan gondolkodó országokkal a többpólusú világ fejlődésének előmozdítása, a nemzetközi kapcsolatok demokratizálásának határozott támogatása és az ENSZ-en alapuló nemzetközi rendszer védelme érdekében” – mondta a kínai külügyminisztérium által közzétett megjegyzések szerint.

Vang megfogalmazása Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai vezető február eleji pekingi találkozójukon tett kijelentéseit idézi. Putyin azt is mondta, hogy ő és Hszi “nagyjából azonos nézeteket vallanak a világ problémáinak kezeléséről”.

Az orosz kollégájával kedden tartott szívélyes találkozón Vang azt is mondta, hogy Peking továbbra is objektív és tisztességes álláspontot fog képviselni az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban, és “konstruktív szerepet fog játszani a béketárgyalások elősegítésében”.

Kína dicsérte Oroszország racionális és felelős álláspontját a nukleáris fegyverek használatával kapcsolatban.

Moszkva többször és kifejezetten megerősítette elkötelezettségét az öt nagy atomhatalom januárban elfogadott, atomháború elleni közös nyilatkozata mellett, amely szerint az atomháború elfogadhatatlan, és soha nem szabadna ilyen háborút vívni. Ez nem akadályozta meg a nyugati kormányokat abban, hogy nukleáris fenyegetésekkel vádolják Oroszországot, ahogy azt Joe Biden amerikai elnök is tette a Hszivel folytatott hétfői találkozója során.

Bár Hszi a Bidennel való találkozó előtt és után tett megjegyzéseiben kifejezte az USA-val való kapcsolatok javításának vágyát, a kínai elnök világosan meghatározta Peking “vörös vonalait” is. Figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne támogassa a Tajvan szigetén élő szeparatistákat, és arra kérte Washingtont, hogy tartsa be az írásban vállalt kötelezettségeit.

“Egy államférfinak át kell gondolnia és tudnia kell, hogy hová kell vezetnie az országát. Azt is át kell gondolnia és tudnia kell, hogy hogyan jöjjön ki más országokkal és a tágabb világgal” – mondta Hszi Bidenek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...