2023, szeptember 28.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Kim Dzsongun megérkezett Oroszországba (videón a páncélvonat)

A Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt szállító páncélvonat átlépett orosz területre a Vlagyimir Putyin elnökkel tartandó csúcstalálkozó előtt – erősítette meg Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára kedden kora reggel.

Korábban a Kyodo hírügynökség helyi orosz forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Kim vonata a tengerpart mentén észak felé tart, miután megállt az észak-koreai-orosz határon lévő Haszan vasútállomáson. Később a RIA Novosztyi arról számolt be, hogy átkelt a Razdolnaja folyón, nem messze Vlagyivosztoktól.

Vlagyimir Putyin hétfőn érkezett Vlagyivosztokba kétnapos látogatásra, hogy részt vegyen a Keleti Gazdasági Fórumon.

Az orosz-észak-koreai csúcstalálkozó napirendjét kommentálva Peszkov nem pontosította, hogy a Távol-Keleten hol tartják majd a tárgyalásokat. Elmondta, hogy a tárgyalásokra mind az orosz, mind az észak-koreai delegáció jelenlétében, illetve négyszemközti formátumban kerül sor. Hozzátette, hogy lesz hivatalos bankett Kim tiszteletére, de sajtótájékoztatót nem terveznek.

A közelgő tárgyalásokon számos “kényes kérdés”, valamint a kétoldalú gazdasági és kulturális együttműködés és a térség általános helyzete kerül majd a középpontba – mondta a Kreml szóvivője. A hónap elején a New York Times nyugati tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy Kim további katonai együttműködésről akar tárgyalni orosz kollégájával.

Ezen kívül Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes nem zárta ki, hogy Putyin és Kim az Észak-Koreának nyújtandó orosz humanitárius segély kérdését is megvitatja.

Putyin és Kim legutóbbi találkozójára 2019-ben került sor Vlagyivosztokban. Akkor a megbeszélések középpontjában a denuklearizáció, a Koreai-félszigeten kialakult helyzet és számos kétoldalú kérdés állt.

Az észak-koreai vezető oroszországi látogatására a Koreai-félszigeten tapasztalható fokozott feszültségek közepette kerül sor, ahol Phenjan ismételten rakétakilövéseket hajtott végre, valamint dél-koreai és amerikai csapatok részvételével hadgyakorlatokat tartanak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó