2023, március 22.
13.5 C
Budapest
3.8 C
Moszkva

Kim Dzsongun húga: az USA tovább terjeszti az Oroszország elpusztítására irányuló proxy-háborút

Észak-Korea elítélte az Egyesült Államokat és más nyugati hatalmakat, amiért harckocsikat biztosítanak az ukrán haderőnek, mondván, hogy Washington Oroszország elleni “proxy-háborúja” súlyos veszélyt jelent a világbékére.

Az állami Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) által pénteken közölt kommentárjában Kim Jó Dzsong Kim munkáspárti vezető tisztviselő – Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga – azt közölte, hogy az Egyesült Államok ukrajnai szerepvállalása “az egész európai kontinenst a háború súlyos veszélyének tette ki”.

Washington és szövetségesei “lerombolják a világbékét és a regionális biztonságot azzal, hogy csillagászati mennyiségű katonai felszerelést adnak át Ukrajnának, teljesen figyelmen kívül hagyva Oroszország biztonsági aggályait” – mondta, hozzátéve, hogy a tankok szállításáról szóló döntés “komoly fenyegetést és kihívást jelent Oroszország stratégiai biztonságára”.

Miután többször elutasították Kijev nehézpáncélosokra vonatkozó kéréseit, az amerikai tisztviselők végül a hét elején beadták a derekukat, és beleegyeztek, hogy 31 darab M1 Abrams harckocsit küldjenek Ukrajnának. Bár a fegyverek legkorábban augusztusban érkezhetnek meg a harctérre, több szövetséges, köztük Németország és Lengyelország is ígéretet tett arra, hogy az elkövetkező hetekben és hónapokban saját Leopard 2 harckocsikat küld.

Berlin kezdetben vonakodott engedélyezni a német gyártmányú jármű szállítását, de végül a NATO-tagországok nyomására elfogadta a lépést, és lehetővé tette a szövetségesek számára, hogy Leopárdjaikat Ukrajnába exportálják.

Kim a továbbiakban “komoly aggodalmát” fejezte ki az ukrajnai eszkaláció lehetősége miatt, azzal vádolva az Egyesült Államokat, hogy “tovább terjeszti az Oroszország elpusztítására irányuló proxy-háborút”. Ugyanakkor azt mondta, hogy

“bármennyire is kétségbeesettek a szövetséges imperialista erők”, a Kijevnek szállított összes nyugati fegyver “elég, és vaskupacokká válik”.

Moszkva hasonló figyelmeztetéseket fogalmazott meg az ukrajnai külföldi beavatkozással kapcsolatban, azzal érvelve, hogy a megállás nélküli fegyverszállítások csak a konfliktus elhúzódását szolgálják, és közvetlen konfrontációt kockáztatnak a NATO-szövetséggel. Hivatalos személyek ragaszkodnak ahhoz, hogy semmilyen katonai segítség nem akadályozza meg Oroszországot céljai elérésében, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig kijelentette, hogy a nyugati tankok “elégnek” az ukrán harcmezőn.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

DNR: az orosz erők gyakorlatilag blokád alá vonták Bahmutot

Az orosz hadsereg gyakorlatilag blokád alá vonta Artemivszket (Bahmut) - mondta Jan Gagin, a DNR megbízott vezetőjének tanácsadója a Rosszija 1 TV-nek. "Az artemivszki ukrán...

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...
spot_img

Videó