2022, október 3.
13.3 C
Budapest
13.2 C
Moszkva
Array

Kiköltöztethetik a bérleti vitába keveredett lengyel főkonzulátust Szentpéterváron

Kiköltöztethetik épületéből a szentpétervári lengyel főkonzulátust, amely bérleti vitába keveredett a diplomáciai képviseleteket kiszolgáló orosz állami céggel. Szentpétervár és Leningrád megye választott bírósága kedden az orosz Inpredszervisznek adott igazat. A testület 74 millió rubel (mai áron mintegy 300 millió forint) kifizetésére kötelezte a lengyel diplomáciai képviseletet. Ez az elmaradt lakbér, valamint a bírósági költségek együttes összege. A főkonzulátusnak és a mellette működő lengyel kulturális intézetnek ráadásul el kell hagynia az orosz nagyváros történelmi belvárosában lévő épületeket.

A tárgyaláson Alekszej Csornih, a felperes orosz cég jogi csoportjának vezetője azt mondta, hogy a szentpétervári lengyel főkonzulátus több mint 20 éve nem fizet bérleti díjat. 1983-ban Lengyelország a Szovjetunióval kötött megállapodás szerint az akkori Leningrádban, a Szovjetszkaja utcában egymás mellett két épületet kapott használatra. Tíz év múlva, a Szovjetunió széthullását követően Lengyelország egyoldalúan felmondta a szerződést, és azóta nem kötött új bérleti megállapodást – közölte Csornih.

Az orosz cég képviselőjének állítása szerint semmiféle politikai okot nem kell keresni az Inpredszervisz keresete mögött. Hozzátette, hogy Szentpéterváron a lengyel főkonzulátus az egyetlen olyan külföldi diplomáciai képviselet, amely nem fizet az épületek bérléséért. Csornih azt is elmondta, hogy a pereskedést megelőzően hosszú ideig az orosz külügyminisztérium bevonásával sikertelenül próbáltak egyezkedni a lengyel féllel, és két évig készültek a bírósági kereset beadására.

Közölte, nem ellenzik, hogy a lengyel főkonzulátus a mostani helyén maradjon, ha hajlandó bérleti szerződést kötni. Azt is elmondta, hogy Lengyelországban több hasonló ügyben is folyik eljárás orosz diplomáciai képviseletekkel szemben, és az ottani bíróságok a lengyel felperesnek adnak igazat.

Varsó és Gdansk városa összesen hét ingatlan bérleti díját követeli az orosz féltől. Ezeknek az ingatlanoknak a használatára vonatkozóan nincsenek szerződések a felek között. Varsóban hat ingatlan miatt van vita, Gdanskban pedig az orosz konzulátus épületének ügyében. Az orosz fél eddig nem válaszolt a lengyel fizetési követelésre. A varsói ingatlanokért a lengyelek 8 millió zlotyt (570 millió forint), a gdanskiért pedig 2,3 millió zlotyt (164 millió forint) követelnek. Az Interfax orosz hírügynökség közölte, hogy a szentpétervári lengyel képviselet egyelőre nem kommentálta a bírósági döntést. A főkonzulátus képviselője nem jelent meg a tárgyaláson.

A lengyel-orosz viszonyt az utóbbi hetekben több diplomáciai szinten folyó vita is megterhelte. Lengyelország nagyszabású nemzetközi konferenciával akar megemlékezni május 8-án a második világháború befejezésének 70. évfordulójáról, amelyre Bronislaw Komorowski lengyel államfő európai uniós államfőket is meghívna. Május 9-én viszont Moszkvában tartanak nagyszabású megemlékezést a második világháború európai hadszínterén aratott győzelem alkalmából. Az ünneplésre külföldi állami vezetőket várnak.

Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszter egy hétfői interjúban ezzel kapcsolatban az mondta, nem természetes, hogy a háború befejezéséről ott emlékeznek meg, ahol az elkezdődött. Feltehetőleg arra utalt, hogy a második világháború a Moszkvában 1939. augusztus 23-án aláírt Molotov-Ribbentrop paktum közvetlen következménye volt. A lengyel diplomácia vezetője januárban is kiváltotta Moszkva éles bírálatát, amikor az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója kapcsán rádióinterjúban kijelentette, hogy a lágert nem a szovjet Vörös Hadsereg, hanem a I. Ukrán Front és az ukránok szabadították fel.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...

A Star Wars filmek sztárja drónflottát kér a világtól Ukrajnának és pénzt gyűjt Zelenszkijnek

Mark Hamill, a Star Wars filmekből ismert színész arra kérte a világot, hogy segítsenek Ukrajnának nagyobb drónflotta beszerzésében az Oroszországgal fennálló konfliktusban. "Ukrajnának drónokra van...

Kissinger: nem lenne bölcs dolog felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Nem volt bölcs Washington azon kísérlete, hogy a Szovjetunió összeomlása után Ukrajnát a NATO-ba integrálja - jelentette ki pénteken Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter. A...