2022, június 30.
26.6 C
Budapest
19.5 C
Moszkva

Kijevi kínok! Nem sérti az uniós jogot a magyar-orosz gázszerződés

Az ukrán külügyminisztérium a magyar-orosz hosszú távú gázszállítási szerződés kapcsán közleményben tudta, hogy az Európai Bizottsághoz fordul az ügyben, azonban Josep Borell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős képviselője szerint nincs semmi törvénytelen a Magyarország és az orosz Gazprom között megkötött gázszerződésben.

A tagállamok szabadon köthetnek kétoldalú szerződéseket. Tudomásom szerint nincs semmi törvényellenes a Magyarország és a Gazprom közötti megállapodásban, semmi, ami ellentétes lenne az európai joggal – közölte Borell Kijevben, akit a Reuters hírügynökség idézett.

Az MVM Csoport az orosz Gazprommal szeptember 27-én kötötte meg Budapesten az újabb hosszú távú, 15 éves gázvásárlási szerződést, amely Ukrajnát elkerülő útvonalon történik meg. Az ukrán külügyminisztérium erre reagálva közleményt adott ki, amelyben kezdeményezte az Ukrán-Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság soron következő ülésének elnapolását, ezen kívül jelezte, hogy az Európai Bizottsághoz fordul az ügyben.

A megállapodás tíz plusz öt évre, azaz tizenöt évre szól, azonban tíz év után van opció a vásárolt mennyiség módosítására, adott esetben csökkentésére. A szerződés évi 4,5 milliárd köbméter gáz megvásárlására vonatkozik. Ezt a mennyiséget a Gazprom két útvonalon szállítja Magyarországra: 3,5 milliárd köbmétert déli irányból, az október 1-jétől üzembe álló szerb-magyar interkonnektoron keresztül, illetve 1 milliárd köbmétert Ausztria felől.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”27296″]

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS