2023, február 7.
-5.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Kijevben reagáltak Ursula beszédére a 100 ezres ukrán katonai veszteségről

Törölték Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének Twitter-fiókjáról azt a videórészletet, miszerint Ukrajna több mint 100 ezer katonát vesztett az Oroszországgal folytatott konfliktusban.

Kijev tiltakozott a számadat ellen, mondván, hogy Volodimir Zelenszkij elnöknek és vezető ukrán tisztviselőknek kell ilyen számokat közölniük.

Zelenszkij szóvivője, Szerhij Nyikoforov szerdán az ukrán médiának azt mondta, hogy ilyen “érzékeny” információkat csak az ország legfőbb katonai parancsnoka, Valerij Zsaluzsnij tábornok, Olekszij Reznyikov védelmi miniszter vagy maga az elnök hozhat nyilvánosságra.

Ursula a törölt videón azt mondta, hogy az Oroszországgal fennálló konfliktusban több mint 100 ezer ukrán katona és több mint 20 ezer civil vesztette életét. A videós nyilatkozatot azóta törölte Twitter-fiókjáról, és egy új verzióval helyettesítette, amelyből kimaradtak a számadatok. Von der Leyen nem közölte a számadatok forrását.

A hónap elején Mark Milley amerikai tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke azt mondta, hogy a konfliktus mindkét oldalán több mint 100 ezer katona halhatott és sebesülhetett meg, és 40 ezer civil halt meg járulékos veszteségként.

Milley a New York-i Gazdasági Klubban tartott beszédében azt mondta, hogy a téli szezon miatt az ellenségeskedések “statikusan” fognak leállni, és “egy ablakot nyitnak” a tárgyalásokra. A diplomáciára való felhívás állítólag felháborította a kijevi tisztviselőket, akik ígéretet tettek arra, hogy folytatják a harcot Oroszország ellen, amíg teljesen vissza nem szerzi a 2014 előtti pozíciókat.

Szerdai beszédében von der Leyen sürgette az ENSZ-t, hogy hívjon össze egy különleges törvényszéket, amely bíróság elé állítaná Oroszországot az Ukrajna ellen elkövetett állítólagos bűncselekményei miatt.

A Bizottság vezetője azt is megosztotta, hogy az EU tervei szerint a lefoglalt orosz nemzeti tartalékokat és az “oligarchák” pénzét profitszerzés céljából befektetné, amelyet később Ukrajna újjáépítésére használnának fel. Ukrajna eddigi kárát 600 milliárd euróra becsülte, ami csaknem duplája az EU által zárolt 319 milliárd eurós orosz eszközöknek. A vagyont csak az oroszellenes szankciók feloldása után oldanák fel a befagyasztást, hogy aztán kártérítésként fizessék ki Ukrajnának – közölte a tisztviselő.

Magas rangú orosz tisztségviselők, köztük Vlagyimir Putyin elnök, bírálták az Egyesült Államok és szövetségesei, köztük az EU által elrendelt vagyonbefagyasztást. Először inflációval leértékelték a dollárban és euróban denominált nemzeti tartalékokat, később pedig “megkaparintották és zsebre tették” azokat – jegyezte meg Putyin októberben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...