2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Kijev: Ukrajna egyetlen dokumentumot ír alá Moszkvával, ami Oroszország kapitulációja lesz

Ukrajna Nemzetbiztonsági Tanácsának elnöke kijelentette, hogy Kijev a békeszerződés helyett csak olyan dokumentumot írhat alá Moszkvával, amely Oroszország vereségéről szól.

Olekszej Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetőjét az ukrán televíziónak adott hétfői interjúban a Kijevnek nyújtott nemzetközi biztonsági garanciákról és az Oroszországgal kötendő esetleges békéről kérdezték.

Danyilov válaszolt: “Oroszországgal csak a kapitulációjáról szóló okmányt írhatjuk alá. Minél hamarabb megteszik, annál jobb lesz az országuknak”.

A tisztviselő korábban az interjúban megjegyezte, hogy Volodimir Zelenszkij elnök hivatala kezeli a tárgyalásokat, nem pedig az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács. “Nekünk megvan a saját véleményünk. Az elnök ismeri az álláspontomat a kérdésben” – mondta.

Hozzátette, hogy szerinte Zelenszkij nem fogja megsérteni Ukrajna alkotmányát, amely garantálja az ország területi integritását és NATO-csatlakozási törekvéseit.

Hétfőn később Zelenszkij tanácsadója, Alekszej Aresztovics szóbahozta Danyilov megjegyzéseit egy Mark Feygin aktivista és YouTuberrel folytatott beszélgetés során. “A kijelentés nagyon egyszerű: nem lesz békeszerződés Oroszországgal. Csak az Oroszországi Föderáció kapitulációja lesz” – mondta Aresztovics.

Arra a kérdésre, hogy Danyilov felhatalmazást kapott-e ilyen kijelentések megtételére, Aresztovics azt mondta: “Nem csak úgy tesz ilyen kijelentéseket. Ő az egyik legmagasabb rangú tisztviselő. Ez egy teljesen új valóság”.

Moszkva azt akarja, hogy Ukrajna mondjon le a NATO-csatlakozási szándékáról, valamint ismerje el a Krímet Oroszország részeként, és a Donbassz köztársaságok függetlenségét. Moszkva emellett Ukrajna “demilitarizálására” és “nácimentesítésére” törekszik.

A béketárgyalások a törökországi Isztambulban március végén tartott találkozó után megrekedtek. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap azzal vádolta Kijevet, hogy gyakran változtatja álláspontját és “szabotálja” a tárgyalásokat.

Oroszország február végén indította meg a katonai hadműveletét a szomszédos Ukrajnában, miután Kijev nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki donbásszi köztársaságok függetlenségét. A német és francia közvetítéssel létrejött jegyzőkönyv célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül.

Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezte volna.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...