2023, december 7.
1.1 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Kijev: Ukrajna egyetlen dokumentumot ír alá Moszkvával, ami Oroszország kapitulációja lesz

Ukrajna Nemzetbiztonsági Tanácsának elnöke kijelentette, hogy Kijev a békeszerződés helyett csak olyan dokumentumot írhat alá Moszkvával, amely Oroszország vereségéről szól.

Olekszej Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetőjét az ukrán televíziónak adott hétfői interjúban a Kijevnek nyújtott nemzetközi biztonsági garanciákról és az Oroszországgal kötendő esetleges békéről kérdezték.

Danyilov válaszolt: “Oroszországgal csak a kapitulációjáról szóló okmányt írhatjuk alá. Minél hamarabb megteszik, annál jobb lesz az országuknak”.

A tisztviselő korábban az interjúban megjegyezte, hogy Volodimir Zelenszkij elnök hivatala kezeli a tárgyalásokat, nem pedig az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács. “Nekünk megvan a saját véleményünk. Az elnök ismeri az álláspontomat a kérdésben” – mondta.

Hozzátette, hogy szerinte Zelenszkij nem fogja megsérteni Ukrajna alkotmányát, amely garantálja az ország területi integritását és NATO-csatlakozási törekvéseit.

Hétfőn később Zelenszkij tanácsadója, Alekszej Aresztovics szóbahozta Danyilov megjegyzéseit egy Mark Feygin aktivista és YouTuberrel folytatott beszélgetés során. “A kijelentés nagyon egyszerű: nem lesz békeszerződés Oroszországgal. Csak az Oroszországi Föderáció kapitulációja lesz” – mondta Aresztovics.

Arra a kérdésre, hogy Danyilov felhatalmazást kapott-e ilyen kijelentések megtételére, Aresztovics azt mondta: “Nem csak úgy tesz ilyen kijelentéseket. Ő az egyik legmagasabb rangú tisztviselő. Ez egy teljesen új valóság”.

Moszkva azt akarja, hogy Ukrajna mondjon le a NATO-csatlakozási szándékáról, valamint ismerje el a Krímet Oroszország részeként, és a Donbassz köztársaságok függetlenségét. Moszkva emellett Ukrajna “demilitarizálására” és “nácimentesítésére” törekszik.

A béketárgyalások a törökországi Isztambulban március végén tartott találkozó után megrekedtek. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap azzal vádolta Kijevet, hogy gyakran változtatja álláspontját és “szabotálja” a tárgyalásokat.

Oroszország február végén indította meg a katonai hadműveletét a szomszédos Ukrajnában, miután Kijev nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki donbásszi köztársaságok függetlenségét. A német és francia közvetítéssel létrejött jegyzőkönyv célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül.

Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezte volna.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: Oroszország az ukrajnai győzelme után a NATO-t fogja megtámadni

Ha Oroszország győz az ukrajnai konfliktusban, akkor olyan helyzetbe kerülhet, hogy támadást indíthat a NATO ellen, amely globális konfliktust válthat ki az amerikai csapatok...

Ukrán képviselő: Ukrajna NATO-csatlakozásai reményei szertefoszlottak

Ukrajnának gyors NATO-csatlakozással kapcsolatos reményei szertefoszlottak - jelentette ki kedden a Telegramban Olekszij Honcsarenko, a Verhovna Rada (ukrán parlament) egyik tagja. Azt állította, hogy...

Reuters: Ukrajna új fegyver kívánságlistát adott át az Egyesült Államoknak

Az ukrán hadsereg egy listát adott ki azokról a fegyverekről, amelyeket a következő hónapokban szeretne megkapni Washingtontól, beleértve számos olyan új fegyvert, amelyek nem...
spot_img

Videó