2022, augusztus 12.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

Kijev nem törleszti tartozását Oroszországnak

Ukrajna moratóriumot mond ki tartozására, ha Oroszország nem hajlandó átütemezni egy decemberben lejáró orosz hitelt – mondta pénteken Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök. “Ha Oroszország nem hajlandó a hitel átütemezésére, a kormány moratóriumot mond ki a tartozásra” – jelentette be az ukrán miniszterelnök. A Kreml szóvivője viszont közölte, ha Kijev nem fizet, Oroszország úgy tekinti, hogy Ukrajna államcsődben van, és bírósághoz fordul.

Az orosz kormány már többször hangsúlyozta, hogy nem ütemezi át az adósságot, mert nem magánhitelről, hanem állami hitelről van szó.

“ha Kijev nem fizet, Oroszország úgy tekinti, hogy Ukrajna államcsődben van, és bírósághoz fordul”

Oroszország 2013-ban folyósított 3 milliárd dolláros hitelt Ukrajnának, amelynek törlesztése december 20-án esedékes.

Ukrajna ismételten bejelentette, hogy ugyanolyan hitelkönnyítéseket követel Oroszországtól, mint amilyeneket megkapott nyugati magánhitelezőktől, akikkel sikerült megállapodni 15 milliárd dollár tartozás átütemezéséről. A hitelezők vonakodva bár, de belementek, hogy magasabb kamatok fejében leírják az adósság 20 százalékát, de négy évvel meghosszabbítják a futamidőt.

Natalja Jareszko ukrán pénzügyminiszter ugyanakkor csütörtökön azt mondta, hogy kész tárgyalni orosz kollégájával a hitel átütemezéséről, de időpontot nem tűztek ki. Kedvezőbb feltételeket azonban Ukrajna már csak azért sem kínálhat, mert Oroszország is eurókötvények formájában folyósította a hitelt.

Ebben az esetben a legnagyobb kedvezmény elve érvényes, és a vonatkozó törvények értelmében egyetlen hitelezővel sem lehet kivételt tenni. “Ezen a kereten belül kell dolgoznunk a megállapodás érdekében” – mondta Jareszko.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...