2023, március 28.
0.5 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Kijev: kizárt, hogy különleges státuszt kapjon a Donbassz

Az ukrán hatóságok kizártnak tartják, hogy a Donbassznak különleges státust és vétójogot biztosítsanak – jelentette ki Dimitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Rzeczpospolita című lapnak adott, szerdán megjelent interjúban.

“Egyetlen ukrán régiónak sem lesz jogköre a nemzeti állami döntésekhez. Ez kőbe van vésve! Nem lesz különleges státus, ahogy Oroszország elképzeli, nem lesz szavazati joguk” – mondta.

“Nagyon mély decentralizációs reformot hajtunk végre, és készek vagyunk a minszki megállapodások végrehajtásán dolgozni. De a minszki megállapodások a biztonsági kérdésekkel kezdődnek. A politikai rész a második helyen áll. Tehát mindenkinek először a biztonságra kell összpontosítania” – tette hozzá a miniszter.

A békés rendezés a Donbasszban a minszki megállapodásokon alapul, amelyek tűzszünetet, az erők visszavonását, amnesztiát, a gazdasági kapcsolatok helyreállítását, valamint a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok (DNR és LNR) képviselőivel folytatott párbeszédet jelentenek a mélyreható alkotmányos reformról, amelynek eredményeként decentralizációt kell végrehajtani, különleges státuszt biztosítva Ukrajna donyecki és luganszki régióinak egyes részei számára.

A tárgyalási folyamat azonban gyakorlatilag megrekedt, mivel Ukrajna nem hajlandó végrehajtani a minszki megállapodások politikai záradékát.

Kijev elutasítja a DNR-rel és a LNR-rel folytatott közvetlen párbeszédet, ellenzi a régió különleges státuszának az alkotmányban való rögzítését, és azt követeli, hogy a politikai záradékok végrehajtása előtt a Donbassz Oroszországgal határos részét helyezzék Kijev ellenőrzése alá, annak ellenére, hogy a minszki megállapodás logikája fordított.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kép: az ukrán ENSZ delegáció, nem ukrán, hanem orosz tolmácsot hallgat

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője egy képet osztott meg a Twitteren, amely látszik, hogy az ukrán delegáció orosz tolmácsot hallgatva vesz részt az...

Der Spiegel: Németország leszállította a 18 Leopard 2 harckocsit Ukrajnának

A német kormány által Kijevnek ígért Leopard 2 harckocsikat leszállították Ukrajnának - írja a Der Spiegel magazin saját forrásaira hivatkozva. Mintegy két hónappal azután, hogy...

Az ukrán vezetés még tagadja, de katonáik beismerték Bahmut bekerítését a sajtónak

Az orosz egységek szinte teljesen körülzárták Artemivszk (Bahmut) városát - idézte a Strana.ua ukrán portál Jevhen Dikij volt Ajdar zászlóalj századparancsnokot. "Ha Bahmut most körülbelül...
spot_img

Videó