2022, május 25.
24.1 C
Budapest
10.8 C
Moszkva
Hiredetés

Kijev: kizárt, hogy különleges státuszt kapjon a Donbassz

Az ukrán hatóságok kizártnak tartják, hogy a Donbassznak különleges státust és vétójogot biztosítsanak – jelentette ki Dimitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Rzeczpospolita című lapnak adott, szerdán megjelent interjúban.

“Egyetlen ukrán régiónak sem lesz jogköre a nemzeti állami döntésekhez. Ez kőbe van vésve! Nem lesz különleges státus, ahogy Oroszország elképzeli, nem lesz szavazati joguk” – mondta.

“Nagyon mély decentralizációs reformot hajtunk végre, és készek vagyunk a minszki megállapodások végrehajtásán dolgozni. De a minszki megállapodások a biztonsági kérdésekkel kezdődnek. A politikai rész a második helyen áll. Tehát mindenkinek először a biztonságra kell összpontosítania” – tette hozzá a miniszter.

A békés rendezés a Donbasszban a minszki megállapodásokon alapul, amelyek tűzszünetet, az erők visszavonását, amnesztiát, a gazdasági kapcsolatok helyreállítását, valamint a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok (DNR és LNR) képviselőivel folytatott párbeszédet jelentenek a mélyreható alkotmányos reformról, amelynek eredményeként decentralizációt kell végrehajtani, különleges státuszt biztosítva Ukrajna donyecki és luganszki régióinak egyes részei számára.

A tárgyalási folyamat azonban gyakorlatilag megrekedt, mivel Ukrajna nem hajlandó végrehajtani a minszki megállapodások politikai záradékát.

Kijev elutasítja a DNR-rel és a LNR-rel folytatott közvetlen párbeszédet, ellenzi a régió különleges státuszának az alkotmányban való rögzítését, és azt követeli, hogy a politikai záradékok végrehajtása előtt a Donbassz Oroszországgal határos részét helyezzék Kijev ellenőrzése alá, annak ellenére, hogy a minszki megállapodás logikája fordított.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS