2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Kijev felszólította a Vöröskeresztet, hogy zárja ki Oroszországot

A Vöröskeresztnek ki kellene zárnia orosz tagszervezetét a mozgósított tartalékosok családjainak és állítólag maguknak a tartalékosoknak a támogatására irányuló adománygyűjtések miatt – hangsúlyozta kedden egy magas rangú ukrán tisztviselő.

Dmitro Lubinec, aki az ukrán parlament emberi jogi biztosa, azzal vádolta az orosz Vöröskeresztet, hogy támogatja a részleges mozgósítást, amelyet Vlagyimir Putyin elnök jelentett be a múlt hónapban. Azzal, hogy a szervezet segítséget nyújt a mozgósítási erőfeszítésekhez, “támogatja a véres háborút” Ukrajnában – tette hozzá.

Lubinec ezért azt követelte, hogy a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének, valamint a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának ki kellene zárnia orosz tagozatát, és meg kellene fosztania azt az emblémájától.

A tisztviselő a továbbiakban hangsúlyozta, hogy “egy idegen független és szuverén országban háborúba indult katonák családjainak szociális védelme nem lehet humánus”, hozzátéve, hogy ez csak “növelné azoknak a civileknek a számát, akiket megkínoznak és megölnek Ukrajnában”.

Észrevételeit egy nappal azután tette, hogy az ukrán Vöröskereszt azzal vádolta az orosz szervezetet, hogy “ismételten megsértette a semlegesség elvét” azzal, hogy segítette a moszkvai katonákat. Arra sürgette nemzetközi partnereit, hogy “szigorú intézkedéseket” hozzanak az ilyen akciók megállítására.

Október elején az orosz Vöröskereszt “központi adománygyűjtést” jelentett be, hogy humanitárius segélyt nyújtson az orosz katonák családjainak, köztük a mozgósítottaknak.

Pavel Szavcsuk, a szervezet elnöke közleményében megjegyezte, hogy “a mozgósított állampolgárok családjai most számos nehézséggel néznek szembe”, tekintettel arra, hogy sokan aggódnak szeretteikért, akik most a konfliktusban vesznek részt. Egyesek anyagi vagy humanitárius segítségre is rászorulhatnak – tette hozzá.

“Ezért nagyon fontos, hogy most támogassuk őket” – hangsúlyozta.

A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Mozgalom egy 80 millió embert tömörítő globális humanitárius szervezet, amely segít azoknak, akik katasztrófákkal, konfliktusokkal, egészségügyi és szociális problémákkal küzdenek. A mozgalomhoz tartozó Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága 2014 óta dolgozik Ukrajnában, miután Viktor Janukovicsot, az ország demokratikusan megválasztott elnökét nyugati támogatású puccsal megdöntötték, miután Kijevben erőszakos zavargások törtek ki, amelyek fegyveres konfliktust váltottak ki Kelet-Ukrajnában.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...