2022, augusztus 9.
28.9 C
Budapest
21.1 C
Moszkva
Array

Kijev és önvédelmi erők készek a pénteki tűzszünetre, ha Minszki tárgyalások sikerrel zárulnak

Az ukrán elnök és a szakadár Donyeck és Luganszk Népi Köztársaságok vezetői azt mondták, hogy készek rendelni a tűzszünet, ha béketárgyalások Minszkben, Fehéroroszországban pénteken sikeresek lesznek.

“14:00 helyi idő (11: 00GMT péntek), feltéve, hogy a tárgyalásra [Minszkben] sor kerül, felhívom a vezérkart, hogy hozzanak létre egy kétoldalú tűzszünetet, és reméljük, hogy a béketerv végrehajtása elkezdődik akár holnap, ” mondta Petro Poroshenko mondta a NATO-csúcson Wales-ben ( Newport ) csütörtökön.

Szerdán, Poroshenko kifejezte “nagy reményét”, hogy az Ukrajnai békefolyamat Minszkben kezdődik szeptember 5-én, amikor Kijev, Moszkva és az EBESZ ( Biztonsági és Együttműködési Szervezet Európában ) a képviselői a terveknek, hogy megfelelően tárgyalásokat kezdenek.

Ukrán önjaro lövegek ( 2Sz3 „Akácija” ) oszlopa a Donyeck regioban Szeptember 3-án.


A szakadár Donyeck és Lugansk Népi Köztársaságok a “készek elrendelni a tűzszünet holnap szeptember 5-én 2014-ben 15:00 helyi idő szerint (00:00 GMT), ha megállapodás születik, és az ukrán képviselők felvázolnak, hogy a tervet a konfliktus politikai rendezésére, ” mondták két köztársaság vezetői egy közös nyilatkozatban.

A Donyeck és Lugansk Népi Köztársaságok -“is átadják javaslataikat a kapcsolattartó csoportnak Minszkben pénteken a tűzszünetre vonatkozóan, amelyben részletesen leírják a fegyverszünet végrehajtásának garanciáit a konfliktusban érintett felek számára” – tették hozzá a nyilatkozatban.

A bejelentések megnyithatja az utat a 7 lépéses béke terv végrehajtására, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök javasolt szerdán.

Az orosz elnök javaslatai:

1, A felkelő milícia befejezi a katonai előrenyomulást Donyeck és Luganszk régiókban

2, A kijevi erők visszahúzódnak olyan távolságba, mely kizárja a tüzérségi támadások lehetőségét is. 

3, A teljes megvalósításra objektív nemzetközi ellenőrzés mellett történik, a tűzszünet és annak ellenőrzése felett nemzetközi megfigyelők őrködnek

4, Harci repülők használata civilek és települések ellen tiltott.

5, Feltétel nélküli fogolycsere. 

6, Humanitárius folyosó a menekülteknek és a humanitárius segély szállítására Donetsk és Luhansk régiókban 

7, közvetlen javító-brigádok a megsemmisült szociális és szállítmányozási infrastruktúra helyreállítására.

 

Ukrán BTR-80 páncélozott szállítójármű , szükség-kiegészítő védelemmel ellátva.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz cirkálórakéták megsemmisítették a HIMARS és M777-es lőszerraktárt Uman közelében

Orosz cirkálórakéták megsemmisítettek egy raktárt, amelyben lövedékeket tárolta az amerikai HIMARS és M777-es ágyúkhoz a cserkaszi régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium újságírókkal. "Nagy...

Ukrajna leállította az EU-ba irányuló olajszállításokat

Ukrajna leállította az orosz kőolaj tranzitját Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába - írja a RIA Novosztyi. "A Transnyefty megerősítette, hogy az Ukrtransznafta augusztus 4-én leállította az...

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...