2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Kijev elismerte, hogy nem fogják felajánlani neki a NATO-tagságot Vilniusban

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szerint Kijev elismeri, hogy Ukrajnának az ellenségeskedések jelenlegi szakaszában nem fogják felajánlani a NATO-tagságot.

“Tisztában vagyunk azzal, hogy a (konfliktus) forró szakaszában valószínűtlen az egyhangú politikai döntés” – mondta Reznyikov a Financial Timesnak.

A lap szerint Reznyikov azzal érvelt Kijev NATO-tagságra való meghívása mellett, hogy Ukrajna az egyetlen olyan ország a világon, amely harci tapasztalatokkal rendelkezik az “oroszok elrettentésében”, és ehhez NATO-fegyvereket használ.

“Milyen más érv kell ahhoz, hogy Ukrajnát meghívják a NATO-ba?”. – jelentette ki Reznyikov.

A lap szerint az ukrán védelmi főnök szoros kapcsolatokat alakított ki nyugati kollégáival, különösen a Pentagon főnökével, Lloyd Austinnal, aki Reznyikov szerint “közeli barátjának” nevezi őt.

Lloyd Austin és Olekszij Reznyikov

Korábban Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy ha Ukrajna nem kap meghívást a NATO-ba a júliusi vilniusi csúcstalálkozón, az demotiválni fogja az ukrán csapatokat. Elmondta, hogy többször beszélt az európai vezetőkkel, Joe Biden amerikai elnökkel és Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, és arra kérte őket, hogy “ne üssék ki a talajt Ukrajna lába alól”.

Stoltenberg június 19-én azt mondta, hogy a vilniusi csúcstalálkozón és az azt megelőzően a szövetségesek nem az Ukrajnának szóló hivatalos meghívásról tárgyalnak, hanem arról folytatnak konzultációkat, hogy milyen döntésekkel lehetne Kijevet közelebb hozni a szövetséghez való csatlakozáshoz. A legfontosabb most az, hogy Ukrajna szuverén államként megmaradjon – tette hozzá a főtitkár.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár közölte, hogy a Kreml meghallgatta Zelenszkij kérését Ukrajna NATO-csatlakozásáról, valamint az arra adott különböző reakciókat. Elmondta, hogy Moszkva szorosan figyeli a helyzetet, és emlékeztetett arra, hogy Kijev szövetség felé való orientációja volt az egyik oka annak, hogy Oroszország különleges műveletet indított Ukrajnában.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az Egyesült Államok és a NATO közvetlenül részt vesz az ukrajnai konfliktusban, “többek között nemcsak fegyverek szállításával, hanem a személyzet kiképzésével is… az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és más országok területén”. Korábban az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke, Valerij Geraszimov hadseregtábornok azt mondta, hogy az USA, az Egyesült Királyság, Lengyelország és Románia a legnagyobb katonai támogatást nyújtó országok.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó