2023, szeptember 28.
21.2 C
Budapest
15.1 C
Moszkva

Kijev cáfolja az ukrán kémfőnök haláláról szóló híreket, de a rakétacsapás óta nem jelent meg nyilvánosan

Az ukrán hírszerzés főigazgatójának, Kirilo Budanovnak haláláról szóló hírek terjednek Ukrajnában, a kijevi rezsim hatóságai szerint ezek az állítások valótlanok – közölte az ukrán dezinformációellenes központ.

“Az ukrán média megbízásából híreket terjesztenek Kirilo Budanov állítólagos haláláról. E hírek szerint az ukrán hírszerzés vezetője egy nemrégiben végrehajtott rakétacsapásban vesztette életét, sőt, előkészületek folynak a temetésére. A GUR vezetőjének halálhíre egy újabb információs “kampány” – áll a dezinformáció elleni központ Telegram-csatornáján közzétett üzenetben.

Budanov azonban május 29. óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt és nem tett közzé egy videót sem Telegram-csatornáján, amelyben korábban minden alkalommal gyors válasszal fenyegette meg Moszkvát a rakétacsapásokra.

Május 30-án, kedden Ukrajna dróntámadást intézett Moszkva ellen. Az orosz védelmi minisztérium szerint Kijev nyolc  UAV-t vetett be: ötöt a Moszkva környéki légvédelmi rendszerrel lőttek le, hármat pedig az elektronikai hadviselés eszközeivel kényszerítettek földre. Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár a dróntámadást kommentálva azt mondta, hogy ez a kijevi rezsim válasza volt arra, hogy Oroszország vasárnap eredményes csapásokat mért egy döntéshozó központ ellen.

Ugyanezen a napon Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy Oroszország csapást mért az ukrán katonai hírszerzés központjára, a védelmi minisztérium pedig azt közölte, hogy az orosz fegyveres erők rakétacsapásokat mértek ukrán döntéshozatali központok ellen, ahol nyugati tervezésű terrortámadásokat készítettek elő orosz terültek ellen. Az összes kijelölt létesítményt eltalálták – közölte a minisztérium. Azt nem pontosította, hogy mely döntéshozatali központokról van szó. Egyes ukrán médiumok arról számoltak be, hogy az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatóságának irodáját érte találat, és ugyanezt az információt Ilja Kiva ukrán politikus is megerősítette.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó