2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Kijev: az F-16-os vadászgépeken kívül más típusukat is szeretnénk

A nyugati támogatók által Ukrajnának ígért F-16-os vadászgépek nem az egyetlen katonai repülőgép típus, amelyeket Kijev szeretne – közölte kedden Jurij Ihnat, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője.

“Ukrajna fontolóra vesz és fontolóra fog venni más repülőgéptípusokat is, amelyek növelhetik a harci képességeket” – mondta Ihnat az állami irányítású sajtónak, amikor arról kérdezték, hogy Kijev esetleg amerikai gyártmányú F/A-18 Horneteket szerezhetne be Ausztráliától.

Ukrajna azonban nem gyakorolhat túl nagy nyomást az Egyesült Államokra és szövetségeseire, mivel függ a nyugati támogatásoktól – ismerte el.

Ihnat elmondta, hogy az amerikai gyártmányú F/A-18-as és F-15-ös, valamint az Eurofighter Typhoon nagyobb hatótávolsággal rendelkezik és több fegyvert tud szállítani. Ennek ellenére kijelentette, hogy Kijev továbbra is az F-16-osok beszerzésére fog először összpontosítani, hozzátéve, hogy az ukrán pilóták hamarabb megtanulhatnának repülni velük.

Az ukrán pilóták még mindig nem kezdték meg az F-16-osok kiképzését – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a kijevi tisztviselők “minden nap dolgoznak a kérdésen”, megvizsgálva azokat a bázisokat, amelyeknek kiképzőközpontként kellene szolgálniuk. “A folyamat elindult” – mondta, de megjegyezte, hogy eddig csak “tervezésről” van szó.

Kijev addig nem kapja meg az F-16-osokat, amíg a pilóták és a karbantartó személyzet kiképzése be nem fejeződik, és a megfelelő infrastruktúra nem készül el – mondta Ihnat, hozzátéve, hogy “a [repülőgépek] átadása egyelőre lehetetlen, ez időt igényel”.

“Nem gyakorolhatunk nyomást partnereinkre, mert függünk a segítségüktől” – jelentette ki Ihnat. Ukrajna külföldi támogatói közül eddig egyik sem beszélt arról, hogy az F-16-oson kívül más nyugati gyártmányú vadászgépeket is szállítana Kijevnek.

Közben Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter bírálta Kijev támogatóit, amiért szerinte nem indították el időben az F-16-osok kiképzési programját. Nem nevezte meg azokat a konkrét nemzeteket, amelyek júniusra ígérték a kiképzés megkezdését, de azzal érvelt, hogy maga az ígérő “elszámolta magát”.

“Most minden érintett féllel együtt dolgozunk… hogy a lehető legjobban felgyorsítsuk ezt a folyamatot” – mondta Kuleba.

Oroszország többször figyelmeztetett arra, hogy az USA és szövetségesei által szállított egyre kifinomultabb fegyverek szállítása Ukrajnába csak meghosszabbítja a konfliktust, és jelentős eszkalációhoz vezethet. Május végén a Bloomberg arról számolt be, hogy az F-16-osok nem jelentenének változást, mivel számos modern orosz katonai repülőgéphez képest gyengébb képességekkel rendelkeznek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó