2022, augusztus 12.
17.4 C
Budapest
19.3 C
Moszkva
Array

Kiderült, hogy miről egyeztetett Obama és Putyin

A sajtótitkár szerint csak az iráni nukleáris programmal kapcsolatos tárgyalások eredményeiről volt szó, nem került terítékre az ukrán krízis kérdése. Az orosz elnök sajtótitkárja, Dmitrij Peszkov konstruktívnak nevezte az amerikai és az orosz elnök között lezajlott telefonbeszélgetést. A dialógust az amerikai fél kezdeményezte. Peszkov szerint korai lenne a két ország közötti viszony „felmelegedéséről” beszélni, de maga a tény, hogy rövid időn belül kétszer is szót váltott a két vezető, arra utal, hogy a legfontosabb kérdések kapcsán továbbra is „él a forró drót”, és ez mindenképpen pozitív jelnek tekinthető.

„A két elnök között lezajlott telefonbeszélgetés alapvető témája a Teherán nukleáris programját illető egyezmény volt, amelyet július 14-én Bécsben írtak alá a tárgyaló felek képviselői. Ugyanakkor a rakétavédelmi pajzs körül kialakult feszültségre vonatkozó témák nem jöttek szóba. A két elnök kerülte az ukrán krízis kérdéseit is. Mindezek ellenére a dialógus konstruktív volt, habár a bonyolult problémákat nem oldhatják meg azonnal, de mindenképpen jelzik a másik fél felé a közös megoldásokra hajló szándékot” –húzta alá Peszkov.

Korábban Susanne Rice, az USA elnökének nemzetbiztonsági tanácsadója aláhúzta, nem látnak semmi gondot abban, hogy Irán dúsított uránjának egy részét Oroszországnak adja át, mivel Amerika is felelősséggel kezeli az ilyen bonyolult műszaki megoldásokat igénylő technológiák biztonságos őrzésének aspektusait.

Rice kijelentette, hogy a „hatok” és Irán tárgyalásain a dúsító centrifugákra vonatkozó egyezmények is megszülettek, ezek alapján e berendezéseket szétszerelik, és külön fogják raktározni. Az őrzés felügyeletével az Atomenergia Ügynökséget bízták meg a tárgyaló felek. Rice szerint történelmi jelentőségű a Bécsben zajlott tárgyalások eredményes befejezése, és az egyezmények aláírása, hiszen a probléma évek óta meghatározta az Irán és USA, az ENSZ és az Európai Unió kapcsolatainak hőfokát, nem is beszélve az Irán elleni szankciókról.

Az Irán nukleáris fejlesztései kapcsán kialakult nemzetközi feszültség csökkentésére irányuló tárgyalások tíz ével ezelőtt kezdődtek. Bécs, Montreaux, Lausanne és Genf helyszíneken folytak az egyeztetések. 2013-ban Genfben egy időleges működési tervet fogadtak el a „hatok” és Irán, ez vezettet el ahhoz, hogy 2014-ben már láthatóak voltak a megoldások lehetőségei e probléma kapcsán.

A végső tárgyalásokat mintegy három héttel ezelőtt Bécsben nyitották meg az érdekelt felek.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....