2022, október 6.
9.5 C
Budapest
7.1 C
Moszkva
Array

Kiberbűnözés, kibergengszterek, kibermaffia?

KiberKiberbűnözés a nemzetközi veszélyek újabb formája, amely a technikai haladás során jelent meg. Minél gyorsabban megy végbe a haladás, annál cinikusabbá válnak a hackerek – jelentette ki Szergej Ivanov miniszterelnök-helyettes. Orosz IT-szakértők egyetértenek vele. A „Veszélytelen RUnet Hete” során, amely most folyik Moszkvában, szomorú következtetést vontak le: Oroszország igyekszik ellenőrzés alatt tartani a kibertérséget, de erőfeszítéseinek ellenére a hackerekkel kapcsolatos helyzet csak bonyolultabbá fog válni.

Moszkva már többször felhívta külföldi partnereit, hogy konszolidálják erőfeszítéseiket a kiberbűnözés elleni harcban, hogy közös játékszabályokat dolgozzanak ki. Egyelőre viszont ezek a felhívások válasz nélkül maradnak. Ennek oka az, hogy különböző országok szögesen ellentétes nézeteket vallanak a hálózat biztonságáról. Több ázsiai ország például, egyszerűen elzárja saját Internetjét a világ előtt. Az USA erőre támaszkodik és előnyben részesíti a megelőző támadó módszereket az internetes információs háborúban. És teszi ezt nemcsak hagyományos hackerekkel szemben, hanem elsősorban a lehetséges politikai-ideológiai ellenfelek internet-hálózatával szemben.
„A kiberbiztonsággal kapcsolatos veszélyeket tisztán politikai célokból használják fel, hogy nyomást gyakoroljanak egy-egy országra” – vonja le következtetést a miniszterelnök-helyettes. Orosz szakértők véleménye szerint az Egyesült Államok tegnapi nyilatkozata, amely szerint kész megelőző csapásokat intézni a potenciális ellenfelek információs hálózatai ellen, szemléltetően bizonyítja ezt. Amerikaiak már nem egy éve készítik a globális internet-csatát – állapítja meg Andrej Maszalovics az IT orosz szakértője.
– Az után, hogy New-Yorkban 2001-ben felrobbantották a felhőkarcolókat, az FBI beismerte, hogy modern hálózattal rendelkezik az Internet globális lehallgatására. Ennek a neve: „Bűvös lámpa”. A nevezett hálózatban voltak és most is vannak törvénytelen komponensek, amelyeket különböző országokba indítottak. Egyszerűen szólva, ez a troján-vírus. Az USA különleges szolgálatai olyan felhasználók komputerébe küldték azt, akik nem lojálisak az USA-val szemben. Így például, amerikai különleges szolgálatok troján programját megtalálták az uráli orosz állami struktúrák komputereiben, amikor nyomozást folytattak  egy nagy nemzetközi hacker-botránnyal kapcsolatban.
Andrej Maszalovics szerint az USA-ban különleges szolgálatokra 20 ezer magasan képzett hacker dolgozik, akik nagyon könnyen hatalmas kárt okozhatnak a globális hálózatnak.  Felmerül a kérdés: hogyan védekezhet Oroszország ebben a szembenállásban? A megoldás különleges program aktív bevezetésében rejlik, amely program az Internet-veszélyek nyomon követésével foglalkozik. Van ilyen program Oroszországban: ez az Avalanche-program, amely villámgyorsan képes felismerni ilyen veszélyeket.  Andrej Maszalovics szerint az államnak meg kell erősíteni magas szintű szakemberképzést, akik Internet-biztonsággal foglalkoznak, nagyobb figyelmet kell szentelni technikai ellátottságnak is. Adott esetben bizalmas jellegű infromáció védelméről van szó – a DPL-rendszerről, amelyet az InfoWatch orosz cég állít elő.   

 

(A szerző biztonságpolitika-szakirányos, V. éves politológus-hallgató)

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Törökország a Donbasszból importál szenet

Az ásványkincsekben gazdag Donyecki Népköztársaságban (DNR) bányászott szenet Törökországba exportálják, ahonnan a közel-keleti és afrikai országokba kerül - közölte Vitalij Hocenko, a DNR miniszterelnöke...

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától – írja a a Foreign Policy

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától, mert az emelkedő energiaárak közepette belpolitikai zavarok várhatók - mondta Tim Gosling, a Foreign Policy magazin rovatvezetője. Szavai szerint...

Felmérés: tovább csökkent Ukrajna támogatottsága az EU-ban

Csökkent az Ukrajnának küldött fegyverek és az országból érkező menekültek befogadásának támogatottsága az uniós közvélemény körében - derült ki az Eupinions közvélemény-kutató intézet felméréséből....