2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Kezdődik az ortodox húsvét, Putyin a Megváltó Krisztus-székesegyházban vesz részt az istentiszteleten

Az ortodox keresztények szombat este kezdik meg ünnepelni a fő keresztény ünnepet, a húsvétot, vagyis Jézus Krisztus feltámadását, amely idén április 16-ra esik. Az orosz ortodox templomokban éjszakai húsvéti istentiszteleteket és körmeneteket tartanak.

Kirill moszkvai és egész Oroszország pátriárkája a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban tartja a húsvéti liturgiáját. Az orosz Pervij Kanal csatorna sajtószolgálata szerint a pátriárkai istentisztelet élő közvetítése moszkvai idő szerint 11:30-kor kezdődik.

Az Orosz Ortodox Egyház pátriárkája először az oroszországi főszékesegyház oltáráról húsvéti köszöntővel fordul az Orosz Ortodox Egyház több millió hívőjéhez, amelyet a szövetségi csatornák is élőben közvetítenek.

Nagyszombaton már érezni lehet Krisztus feltámadásának ünnepének közeledtét. A reggeli istentiszteleten a papok sötét köntös helyett fehér miseruhát viselnek, a szentírási olvasmányok és az énekek pedig a Krisztus feltámadásának örömteli üzenetét hordozzák.

Húsvét előestéjén szokás, hogy a hívek a templomokban süteményeket, festett tojásokat és más ünnepi finomságokat szentelnek meg. Erre általában a nagyszombati liturgia vége után kerül sor, és egész nap, egészen estig tart. Kirill pátriárka általában napközben körbejárja a főváros templomait, és húsvéti “falatokat” szentel.

A festett tojások húsvétra való elkészítésének szokása a Kr. u. első századra nyúlik vissza. A húsvéti tojás az új élet születését szimbolizálja.

Moszkvai idő szerint 13 órakor a Pervij Kanal élőben közvetíti a Szent Tűz leereszkedésének szertartását is, amelyre minden évben nagyszombaton kerül sor a jeruzsálemi Szent Sír templomban. Vahtang Kipsidze, az Egyháznak a társadalommal és a tömegmédiával való kapcsolattartásért felelős zsinati főosztály alelnöke korábban reményét fejezte ki, hogy a “feltámadt Krisztus örömét” jelképező Szent Tüzet idén húsvétkor is elhozzák a Szentföldről az oroszországi templomokba és kolostorokba.

Az elnök húsvéti tervei

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök hagyományosan részt vesz a húsvéti istentiszteleten a Krisztus Megváltó székesegyházban.

Elmondta azt is, hogy Putyin húsvéti kalácsot és festett tojást tesz majd az ünnepi asztalra, ahogy minden keresztény teszi.

Az államfő hagyományosan részt vesz a nagyobb egyházi ünnepeken tartott istentiszteleteken. Putyin a karácsonyt általában a Moszkvai területen kívüli templomokban ünnepli, húsvétkor azonban az elnök általában a Megváltó Krisztus-székesegyházba megy. Csak kétszer vett részt húsvéti istentiszteleten a fővároson kívül – 2000-ben a szentpétervári Szent Izsák-székesegyházban és 2003-ban a dusanbei Szent Miklós-székesegyházban, ahol állami látogatáson vett részt. Az államfő egyszer, 2020-ban a koronavírus-járvány miatt hagyta ki a húsvéti istentiszteletet (de gyertyát gyújtott a Novo-Ogarjovo kápolnában).

Putyin szerint a húsvét egyesíti az ortodox keresztényeket és minden orosz állampolgárt, akik Jézus Krisztus feltámadását ünneplik a magas erkölcsi eszmék és értékek körül, és felkelti az emberekben a legfényesebb érzéseket és az élet, a jóság és az igazságosság diadalába vetett hitet.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó