2022, május 17.
20.6 C
Budapest
9 C
Moszkva
Hiredetés

Két űrhajó projekten dolgozik Oroszország

...Egyszerre két átfogó kozmikus projektet dolgoz ki Oroszország. Az egyik a Szojuz űrhajók új nemzedékére vonatkozik, a másik egy teljesen új kozmikus rendszerre, a Rusz-M hordozórakétával együtt. A rakétához a starthelyet az ország távol-keleti vidékén építik ki. Innen a távlatokban lehetségesek a pilóta irányítású repülések a Holdra. Az új kozmikus szállítórendszer létrehozásáról még 2006-ban hoztak döntést. Húsz év múlva Oroszország nem csupán a Föld körüli térséget, de a Holdat, sőt a Marst is meghódíthatja. Most az orosz rakétaépítők a több mint 20 tonna súlyú, új generációs, többfunkciós űrhajó mellett, kisebb tömegű berendezéseket is terveznek a nemzetközi űrállomáshoz (ISS) való eljutásra..

 

Ami a nagy súlyú űrhajót illeti, ehhez új rakétát építenek. Oroszországnak vannak „Zenit” rakétái, amelyek nagy raksúllyal rendelkeznek. Ezek szolgálnak prototípusként a Rusz-M rakétákhoz – közölte Igor Liszov, a Novosztyi Kozmonavtyiki ( Űrkutatás újdonságai) szemleírója.

– Új rakétára lesz szükség, miután az új űrhajó feltételezhetően nehezebb lesz a Szojuzoknál. Több személy és nagyobb rakományok szállítására lesz alkalmas, komfortosabb lesz. Új startkomplexum szükséges, erre a célra épül a Vosztocsnij űrrepülőtér.

A Vosztocsnij építése a távol-keleti Amur megyében már nyáron megkezdődik. A helyet nem véletlenül választották. Az új startkomplexum ugyanazon a földrajzi szélességen van, mint a Bajkonur, ami lehetővé teszi, hogy a nemzetközi űrállomásra Oroszországból, és ne Kazahsztánból repüljenek. Ugyanakkor az Arhangelszk megyei Pleszeckből, a másik orosz űrrepülőtérről, ezek a repülések nem oldhatók meg. Így Oroszország biztosítja a független hozzájutást bármelyik röppályára – jelentette ki Alekszandr Lopatyin, a Szövetsége Kozmikus Ügynökség helyettes vezetője. – Az sem kevésbé fontos, hogy az építkezés kedvező impulzust ad az egész távol-keleti országrész fejlődéséhez. Új vállalatok épülnek a rakéták tervezéséhez és szereléséhez, oxigén-nitrogén és hidrogén keverékek gyártásához. Ilyen technológiai perspektívákkal Oroszország  kozmikus bázist építhet a Holdon és lemondhat a nemzetközi  űrállomásról – véli Igor Liszov.

– A nemzetközi űrállomás 2020-ig működik. Azt követően el kell süllyeszteni az óceánban, mert elöregedik. Hogyan tovább? Vagy önállóan felépíteni egy orosz állomást, amelyik 20 vagy 30 évig kering majd a Föld körül 400 kilométeres távolságban, vagy pedig bolygóközi expedíciókra vállalkozni, legalább a Holdra. A holdbázis a minimum, amely biztosítja a fejlődést, és elkerülhetővé teszi a stagnálást az űrkutatásban.

Imran Zakhaev

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS