2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Két magyar település viselheti 2016-ban a Finnugor Kulturális Főváros címet

Először viselhetik magyar települések a Finnugor Kulturális Főváros címet 2016-ban. Iszkaszentgyörgy és Veszprém is olyan színvonalas pályázatot nyújtott be a programra, hogy a zsűri egyhangú döntéssel a cím történetében szintén először, megosztva hirdetett nyertest. 2016-ban így mindkét magyar település viselheti majd a Finnugor Kulturális Főváros címet. A megosztás pontos részleteit az alapító Finnugor Népek Ifjúsági Egyesülete (MAFUN) a közeljövőben dolgozza ki. „A kezdeményezés idén földrajzilag az oroszországi finnugor népekre, valamint Magyarországra és a kárpát-medencei magyarságra koncentrált” – emelte ki Sampsa Holopainen, a leköszönő MAFUN elnöke.

A 2016-os Finnugor Kulturális Főváros pályázatra három település: Veszprém, Nagykálló és Iszkaszentgyörgy jelentkezett. A címről két fordulóban döntöttek: az öttagú nemzetközi zsűri először értékelte a benyújtott pályázati anyagokat, ezt követően az indulóknak személyes bemutatkozási lehetőséget biztosítottak Tartuban július 31-én, a MAFUN kongresszusán. „A győztesek kiválasztásakor azt is figyelembe vették, hogy a tervezett programokon milyen szintű betekintést nyújtanak a finnugor népek kultúrájába és jelenlegi helyzetébe. Mindkét település kiemelt hangsúlyt fektetett pályázatában a határokon átívelő programok megvalósítására, a gyerekek és a fiatalok bevonására, valamint a művészeti projektekre” – tette hozzá Aranyi Péter, a Finnugor Kulturális Programiroda magyar munkatársa.

Határokon átívelő együttműködés

A MAFUN által életre hívott program olyan nemzetközi, kulturális, civil és gazdasági kezdeményezés, melynek célja, hogy erősítse a finnugor nemzetek és a szamojéd népek identitását, illetve elősegítse azok együttműködését. A kezdeményezés nemcsak a kulturális-, hanem a gazdasági és a civil kapcsolatok fejlődéséhez is hozzá kíván járulni, mind helyi, mind pedig globális szinten.  A tavalyi győztes, így az idei címet viselő, mindössze 187 fős észt Obinitsa júliusig több mint tízezer látogatót köszönhetett a cím szellemében megvalósított programoknak.

Erősödő nemzetközi érdeklődés

„A Finnugor Kulturális Főváros jelenleg az egyik legdinamikusabban fejlődő kezdeményezés, mely jelentős mértékben hozzájárul a győztes település turizmusának fellendítéséhez. Emellett pedig tartós, határokon átívelő nemzetközi kapcsolatokat biztosít, melyek hosszútávon segíthetik a győztes települések közösségeit céljaik elérésben” – emelte ki Aranyi Péter. Az elmúlt két évben széleskörű érdeklődés kísérte a kezdeményezést finnugor világon kívül és belül egyaránt. Kiemelt sikernek tekinthető, hogy 2014 májusában már az ENSZ Őshonos Népek fórumán is szó esett a pályázatról, 2015 szeptemberében pedig az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt is bemutatkozik a program.

Veszprém történelmet írt

A MAFUN kongresszus nyitó napján a küldöttek elfogadták a Veszprémi Finn-Magyar Egyesület (VEMAFI) fiatal tagozatának csatlakozási kérelmét. „ A VEMAFI lehet az első magyar szervezet, mely részt vesz a Finnugor Népek Ifjúsági Egyesületének munkájában. A csatlakozásnak szimbolikus jelentősége is van, mivel a VEMAFI Veszprém észt testvérvárosában, Tartuban vált a MAFUN tagjává” – jegyezte meg Sampsa Holopainen.

Udmurt, észt és magyar

A Finnugor Kulturális Főváros program elindításáról 2012-ben, a siófoki Finnugor Világkongresszuson döntöttek az észt Oliver Loode javaslatára. Az első Finnugor Kulturális Főváros 2014-ben az udmurtiai Sztarije Bigi (www.bygy.info ) volt, idén pedig az észtországi Obinitsa (www.obinitsa.net ) töltheti be ezt a címet. 2016-ban pedig a magyarországi Iszkaszentgyörgy és Veszprém lesz a Finnugor Kulturális Főváros.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....