2024, február 28.
14.7 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

Két ATACMS taktikai ballisztikus rakéta elfogását jelentette be az orosz védelmi tárca

Az orosz erők elfogtak két ATACMS taktikai ballisztikus rakétát – jelentette a védelmi minisztérium szerdán sajtótájékoztatón. Kijev a múlt héten jelentette be, hogy Washington hónapokig tartó ukrán könyörgés után leszállította a fegyvereket.

Két ATACMS rakéta szerepelt az ukrán erők által kilőtt lövedékek között, amelyeket az orosz csapatoknak a jelek szerint sikerült megállítaniuk az elmúlt 24 órában. A többi között volt egy földi célpontok támadására átalakított Sz-200-as rakéta, két HARM rakéta és két rakéta, amelyeket HIMARS többszörös indítórendszerek lőttek ki.

Az MGM-140 Army Tactical Missile System, a fegyver teljes neve, kompatibilis a HIMARS és az M270 sorozatvető rakétaindítókkal, amelyeket a nyugati országok tavaly bocsátottak Kijev rendelkezésére, hogy kisebb hatótávolságú lőszereket lőjenek ki. A ballisztikus rakéták hatótávolsága akár 300 km is lehet, de a Kijev birtokában lévő rakéták vélhetően egy régebbi típusúak, 165 km-es hatótávolsággal.

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy az új képességét jól használta, és orosz repülőtereket támadott. Volodimir Zelenszkij elnök azt állította, hogy a fegyverek “bizonyítottak”.

Vlagyimir Putyin az Egyesült Államok hibás lépésének minősítette a rakéták átadását.

“Mi természetesen képesek leszünk visszaverni ezeket a támadásokat” – mondta az orosz elnök újságíróknak, azzal érvelve, hogy a fegyverek nem fognak változást hozni a harctéren, és csupán “meghosszabbítanák Ukrajna agóniáját”.

Putyin szerint az amerikai döntés csak még jobban belerángatja őket az Oroszországgal folytatott proxy-háborúba, növelve az eszkaláció kockázatát.

Nyugati médiajelentések szerint Ukrajna “kevesebb mint egy tucat” és “akár 20” ATACMS rakétát is kapott az Egyesült Államoktól.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: az EU vezetői halálra vannak rémülve Trump miatt

Joe Biden amerikai elnök "teljesen bizarrnak" minősítette elődje, Donald Trump NATO-val kapcsolatos megjegyzéseit, miután a republikánus elnökjelölt azt mondta, Washingtonnak nem kellene megvédenie azokat...

Financial Times: mindenki tudja, hogy a nyugati különleges erők már Ukrajnában vannak

A Financial Times egy meg nem nevezett magas rangú európai katonai tisztviselőt idézett, aki szerint a nyugati különleges erők már jelen vannak Ukrajnában, hiába...

Olaszország: nem állunk háborúban Oroszországgal

Olaszország "nem áll háborúban Oroszországgal", és nem tervezi, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába - tisztázta kedden Antonio Tajani olasz külügyminiszter. Olaszország Ukrajnának nyújtott folyamatos támogatásában nem...
spot_img

Videó