2022, augusztus 9.
30 C
Budapest
20.8 C
Moszkva
Array

Kerry Szocsiban: az ukrán válság békés rendezése a cél

Moszkva Washington támogatására számít Kijev és a kelet-ukrajnai felkelők közvetlen kapcsolatfelvételében – hangzott el Vlagyimir Putyin és John Kerrykeddi tárgyalásán Szocsiban. Az amerikai külügyminiszter óvta Kijevet és a felkelőket egyaránt a katonai műveletek felújításától. Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója Vlagyimir Putyin államfő és John Kerry amerikai külügyminiszter keddi tárgyalásáról elmondta, hogy az ukrán válsággal kapcsolatban szóba került a Kijev által szorgalmazott nemzetközi békefenntartó misszió Délkelet-Ukrajnába küldésének kérdése is, de részletekről nem beszélt.

Usakov szerint Putyin hangsúlyozta: Washington támogatására van szükség az ukrán vezetés meggyőzéséhez arról, hogy kezdjen közvetlen párbeszédet a felkelő délkelet-ukrajnai területek vezetésével.

A Kremlben nem tartják áttörésnek az orosz elnök és Kerry tárgyalását, de a tanácsadó úgy értékelte: “megjelentek az első jelei annak, hogy belátják, a két nagyhatalomnak együtt kell működnie egymással”. Hangsúlyozta, hogy Oroszország “alapvetően érdekelt” a kétoldalú kapcsolatok rendezésében. Usakov azt is elárulta, hogy a hivatalos tárgyalásokat követően az orosz államfő a dél-oroszországi Krasznodari határterület egyik borával kínálta John Kerryt, akivel ezután kötetlen formában folytatták a beszélgetést. “Szerintem ez jó jel”- mondta a tanácsadó, hozzátéve: Putyin és Kerry találkozóját Washington kezdeményezte.

John Kerry Putyinnal és Szergej Lavrovval meglehetősen hosszú, egyenként 4 órás megbeszélést folytatott Szocsiban. Az amerikai külügyminiszter a hivatalos megbeszéléseket követően Kijevet és a felkelőket egyaránt óvta a katonai műveletek felújításától. Lavrovval közös tájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy ha Petro Porosenko ukrán elnök ilyen döntést hozna, az komolyan fenyegetné a minszki megállapodásokat. “Rendkívül romboló hatású lenne” a rendezési folyamatra, ha az ukrán hadsereg vagy a felkelők nagyszabású katonai műveletet indítanának – mondta.

Az ukrán államfő hétfőn, a Repülőtér című dokumentumfilm bemutatásán ígéretet tett arra, hogy a délkelet-ukrajnai felkelők által elfoglalt donyecki repülőteret visszafoglalják és újjáépítik. Kerry Szocsiban közölte, hogy az ukrajnai válságban érintett minden féllel együtt akarnak működni annak érdekében, hogy elérjék a minszki megállapodások végrehajtását. Sürgette a fegyveres összecsapások beszüntetését az Azovi-tenger partján lévő Mariupol közelében lévő Sirokinénál.

Szergej Lavrov ehhez hozzátette: Oroszország és az Egyesült Államok egyetértenek abban, hogy az ukrajnai válság békés rendezését célzó minszki megállapodásokat változtatások nélkül kell végrehajtani. “Valóban megegyeztünk abban, hogy mindent megteszünk ennek a folyamatnak a lehetőségek szerinti felgyorsítására” – mondta. Említést tett arról, hogy a nemrég létrehozott minszki munkacsoport a 100 milliméteres űrméret alatti nehézfegyverek visszavonásáról tárgyal. Ez nem szerepel a februári megállapodásban.

John Kerry azt is közölte, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió az Oroszországgal szemben alkalmazott szankciókat csak a minszki egyezségek teljesülését követően fogja feloldani.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz cirkálórakéták megsemmisítették a HIMARS és M777-es lőszerraktárt Uman közelében

Orosz cirkálórakéták megsemmisítettek egy raktárt, amelyben lövedékeket tárolta az amerikai HIMARS és M777-es ágyúkhoz a cserkaszi régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium újságírókkal. "Nagy...

Ukrajna leállította az EU-ba irányuló olajszállításokat

Ukrajna leállította az orosz kőolaj tranzitját Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába - írja a RIA Novosztyi. "A Transnyefty megerősítette, hogy az Ukrtransznafta augusztus 4-én leállította az...

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...