2022, augusztus 19.
31.9 C
Budapest
24.2 C
Moszkva

Kercsi incidens: az ukrán titkosszolgálat emberei is a hadihajókon voltak

Kijev megerősítette, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) emberei is a fedélzeten voltak azon a három ukrán hadihajón, amit az orosz határőrszolgálat tartóztatott fel vasárnap a Krím félszigetnél, amiért azok megsértették az orosz felségvizeket.

Az ukrán haditengerészet kötelékébe tartozó két hadihajó és egy vontatóhajó az orosz hatóságok felszólítása ellenére nem fordult vissza és veszélyes manőverekbe kezdtek.

Vaszilij Gricak az SZBU vezetője kedden megerősítette, hogy az ukrán kémelhárítás emberei is azokon a hadihajókon tartózkodtak, amelyek illegálisan próbáltak orosz vizekre hajózni a Kercsi-szorosnál.

Az ügynökök rutinszerű elhárítási támogatást nyújtottak az ukrán haditengerészetnek – olvasható az SZBU nyilatkozatában.

Az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábban közölte, hogy az elfogott hadihajókon nem csak az ukrán haditengerészet tisztjei, hanem az SZBU ügynökei is jelen voltak. Az FSZB három ügynököt azonosított, akik elmondták, hogy szándékosan nem reagáltak az orosz határőrség felszólításaira. A hajókon számos lőfegyvert találtak az orosz hatóság emberi.

Az orosz biztonsági szolgálat szerint a Kercsi provokációt az ukrán kormány rendelte meg ezzel is szimpátiát szerezve Nyugaton és elősegítve az ukrán elnök Petro Porosenko esélyeit a választásokon.

Oroszország a határsértő hajókat lefoglalta és a 24 fős legénységet – köztük az SZBU tiszteket- őrizetbe vette és bíróság elé fogják őket állítani.

Kreml: az ukrán hadiállapot miatt eszkalálódhat a konfliktus a Donyec-medencében

hadiállapot bevezetése Ukrajna több régiójában magában hordozza annak kockázatát, hogy eszkalálódni fog a konfliktus a délnyugati válságzónában – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...

Videózott a kanadai zsoldos az ukrán fronton, majd elmenekült Ukrajnából

A nemrégiben Herszon közelében végrehajtott bevetés - amelyet részben a National Post rendelkezésére bocsátott, a harci káoszról készült egyperces videófelvétel is megörökít - Paul...