2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Kennedy felsorolta az USA Oroszországgal szemben elkövetett stratégiai hibáit

Ahelyett, hogy meghallgatta volna Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztetéseit a “vörös vonalakról”, az Egyesült Államok többször is átlépte azokat – mondta Robert F. Kennedy Jr. egy szerdán megjelent interjúban. Az amerikai elnökjelöltségért induló demokrata politikus azt is mondta, hogy Washingtonnak vagy meg kellett volna hívnia Moszkvát a NATO-ba, vagy fel kellett volna bontania az oroszellenes szövetséget a hidegháború után.

“Sok éven át hallgatnunk kellett volna Putyinra. Kötelezettséget vállaltunk Oroszországnak, Gorbacsovnak, hogy a NATO-t egy centivel sem mozdítjuk kelet felé. Aztán megtettük, és hazudtunk” – mondta Kennedy az UNHERD nevű kiadványnak.

Ahelyett, hogy felajánlotta volna Oroszországnak, hogy integrálják a Nyugatba, ahogy azt 1991-ben sok diplomata sürgette, az USA kiterjesztette a NATO-t a határaihoz.

“Mi más célja van a NATO-nak, mint Oroszországgal szemben állni? Ha kezdettől fogva ellenséges módon fordulunk Oroszországhoz, akkor természetesen a reakciójuk is ellenséges lesz” – mondta Kennedy.

A 2014-ben Kijevben történteket “lényegében az USA által támogatott államcsínynek” nevezte, felidézve azt a hírhedt telefonbeszélgetést, amelyben Victoria Nuland “kézzel választott ki egy új kabinetet”, amely ellenséges volt Moszkvával szemben.

“Ha Mexikó ezt tenné, majd elkezdene gyilkolni – 14 ezer orosz embert ölt meg Donbasszban az ukrán kormány -, ha Mexikó ezt tenné a külföldre szakadt amerikaiakkal, egy másodperc alatt lerohannánk” – mondta Kennedy, hozzátéve, hogy Putyin “többször is azt mondta nekünk: ezek vörös vonalak, ha ezeket átlépitek”.

Az amerikai vezetőknek képesnek kellene lenniük arra, hogy “beleéljék magukat a másik helyébe”, ahogyan nagybátyja, John F. Kennedy tette ezt 1962-ben, a kubai rakétaválság idején, amikor visszalépett a nukleáris háború széléről, amit minden tanácsadója sürgetett.

Kennedy elítélte Ukrajna “barbár és illegális invázióját”, Putyint pedig “gengszternek” és “zsarnoknak” nevezte, de azt mondta, hogy a konfliktust gyorsan kell rendezni, mert az USA már “300 ezer” ukrán állampolgárt “feláldozott” a harcban.

Miközben a Fehér Ház humanitárius missziónak állította be a Kijevnek nyújtott segítséget, “minden egyes lépésünk a konfliktus kiterjesztését és a vérontás maximalizálását szolgálta” – mondta.

“Legyünk őszinték: ez az USA háborúja Oroszország ellen, hogy lényegében feláldozzuk az ukrán fiatalok virágát a halál és a pusztítás vágóhídján a neokonok geopolitikai ambícióiért, hogy Moszkvában rendszerváltás történjen” – mondta Kennedy.

Hozzátette, hogy azok az emberek, akik a problémát létrehozták, nem képesek a probléma megoldására.

Az általa javasolt megoldásról kérdezve Kennedy azt mondta, hogy valami olyasmi működhetne, mint a minszki megállapodások, az Ukrajna semlegességének elfogadása és a nukleáris rakétaindító állomások eltávolítása Oroszország határairól.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...
spot_img

Videó