2022, május 17.
18.1 C
Budapest
7.9 C
Moszkva
Hiredetés

Kellemetlen igazság: Ukrajna megfosztott egy brit újságírót az akkreditációjától

Ukrajna megfosztotta akkreditációjától a brit újságírónőt, Kitty Logant. A kijevi hatóságok szerint nem megfelelően közvetítette az eseményeket Donbasszból. Az a felvétel, amelyeken egy felkelő az ukrán lövésekre szintén lövésekkel válaszol, az ukrajnai munkájának befejezését jelentette Kitty Logan számára. Bár az is lehet, hogy a Facebookon tett bejegyzése miatt tiltották ki, amiről az ukránok azt állították, hogy a katona csak az ő videó felvételéért lövöldözött.

“Nem nézve, hogy ő végül megcáfolta ezt és levette ezt a posztot az oldaláról, elemeztük a helyzetet, beszéltünk azzal a vállalattal, akitől akkreditálva lett Ukrajnába, továbbra is úgy gondoljuk megalapozott a döntésünk a kitiltásáról az országból, és az akkreditáció megvonásáról.” – jelentette be az Ukrán Biztonsági Szolgálat szóvivője, Elena Glityanskaya. Kitty Logan a botrányt követően valóban gyorsan elrejtett minden üzenetet a Facebook oldaláról. Valószínűleg a saját szerkesztőségében megtiltották neki, hogy használja a közösségi oldalakat: a Twitter oldala is bezárult az idegen szemek elől, de még így se tudta megőrizni munkáját.

Egy másik közösségi oldalon tett bejegyzése szerint pont egy hónapja küldték el a Deutsche Welle-től. Éppen ennek a német vállalatnak készítette a felvételeit a brit újságírónő. Lehetséges, hogy az ő volt német munkaadójának nem tetszett, hogy a botrányt kiváltó felvétel főhőse egy német útlevéllel rendelkező felkelő, aki azért érkezett Donbasszba, hogy harcoljon annak függetlenségéért. De az is lehet, hogy ahogy Kijevben, ott sem akarták meghallgatni a felvétel azon részét, ahol egy idős nő arról beszél, hogyan vesztette el férjét az ukránok bombázása során. A felvételen az asszony ezt mondja: “Néha azt gondolom, bárcsak én is meghaltam volna a férjemmel együtt. Azt sajnálom tényleg egyedül, hogy nem együtt haltunk meg.”

Kitty Logan arról is beszámolt, hogy a tűzszünet alatt is lövedékek csapódtak be: “Azt a helyet, ahol most vagyunk, már fél órája nem lövik folyamatosan, de ennek ellenére még mindig hallunk egy – egy lövést.” Az ukrán szakértők nyíltan kimondják: Kitty Logan – példaértékű a többi nyugati újságíró számára is, akik szintén így mesélhetnének az Ukrajna keleti felében történő konfliktusról.

“Ez mindössze azért van, hogy megmutassuk milyen a nem etikus viselkedés, és hogy azt is megmutassuk hasonló szigorúsággal fogunk reagálni minden olyan újságíróra, aki megpróbálja a terroristákat támogatni.” – magyarázza Aleksandr Paliy politológus a kijevi kormány döntését. Logan élete legnagyobb részét háborús tudósítóként dolgozta le eddig. A világon mindenhol megfordult szinte, ahol forró volt a helyzet, így Afganisztánban, Kirgizisztánban a zavargások során. Ukrajnában szinte a Majdan kezdete óta tartózkodott. Érdekes, hogy korábban a Janukovics kormány ellen, amelyet a jelenlegi Ukrajnában diktatórikus kormánynak neveznek, sok kritikát fogalmazott meg, de ennek ellenére sem tiltották ki az országból.

Az említett videót angol nyelven ide kattintva megtekintheti

Forrás: Vesztyi

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS