2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Kárpátalja – megjelenhetnek a magyar területi igények ugyanúgy, mint a Donbásszon

Ismertté váltak a magyar titkosszolgálatok kárpátaljai tevékenységének részletei – állapítja meg írásában az UA-Reporter a Szvoboda (Szabadság) Rádióra hivatkozva. A kijelentést Dmitrij Sznyegirev, a Prava szprava (magyarul: Jó ügy) elnevezésű civil kezdeményezés vezetője tette a Szvoboda Rádiónak nyilatkozva. Részben megemlíti, hogy még májusban felmerült, a Donbásszon magyar állampolgárok is részt vesznek az ukrajnai konfliktusban, azt pedig tényként kezeli, hogy a Jobbik támogatásával létrehozták a Szent István légiót, amely Ukrajna ellen harcol.

„Miután széleskörűen elterjedt ez az információ, a magyar titkosszolgálatok kénytelenek voltak beismerni, hogy Ukrajna területén tevékenykednek” – mondta a szakértő. Sznyegirev hozzáfűzte, hogy a magyar parlament júniusban három jelentést is meghallgatott a titkosszolgálatok ukrajnai munkájáról.

Lázár János, a polgári hírszerzésért felelős Információs Hivatalt felügyelő miniszter parlamenti beszédéből kiderült, hogy az orosz–ukrán konfliktus miatt magyar titkos ügynökök vannak az országban. „Magyarország egy olyan országgal határos, amely háborút visel. Emiatt a magyar ügynökök aktívan dolgoztak Ukrajnában, annak biztosítására, hogy a politikai vezetők jól tudják képviselni Magyarország érdekeit” – idézi Lázár János szavait a civil aktivista.

Sznyegirev úgy látja, Magyarország az utóbbi 25 évben először folytat nyíltan olyan tevékenységet, amelynek érdekei szöges ellentétben állnak egy szomszédos ország kormányának az érdekeivel. Lázár Jánosnak tulajdonítja azt a kijelentést is, miszerint „a (magyar) kormány és a hírszerzés meg van győződve arról, hogy a kárpátaljai magyarok az elkövetkező 10 évben komoly problémákba ütközhetnek. Ezért a különleges szolgálatok olyan akciót hajtanak végre, amelyek a Kárpát-medencében élő magyarok érdekeit képviselik.”

Sznyegirev szerint a magyar titkosszolgálatok ukrajnai tevékenysége azt eredményezheti, hogy megjelenhetnek a magyar területi igények ugyanúgy, mint a Donbásszon történt. „Ebben a helyzetben leginkább nem is a szeparatista pártok tevékenysége nyugtalanít, hanem a kettős állampolgársággal kapcsolatban kialakult helyzet, illetve, hogy a magyar harcosok harci tapasztalatra tesznek szert Ukrajna keleti részén” – összegzett Sznyegirev.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....