2023, április 1.
11.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Kamatot emelt az orosz jegybank

A várakozásokkal összhangban ismét kamatot emelt Oroszország központi bankja az infláció növekedése miatt, és jelezte, hogy további emelésekre lehet számítani.

Az orosz jegybank igazgatótanácsa pénteken tartott ülésén 50 bázisponttal, 5,50 százalékra húzta fel az alapkamatot, miután májusban is jelentősen, a vártnál nagyobb mértékben ugrottak meg a fogyasztói árak.

Idén már harmadik alkalommal hajtott végre emelést a jegybank: márciusban 25 bázisponttal, áprilisban pedig 50 vitte feljebb az alapkamatot, részben az infláció és az inflációs várakozások magas szintje miatt.

Az áprilisi 5,5 százalék után májusban éves szinten 6,02 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Legutóbb 2016 októberében haladta meg a 6 százalékot az éves összevetésű ütem, akkor 6,1 százalékra rúgott, de az alapkamat akkor 10 százalékon állt.

A jegybank arra figyelmeztetett, hogy az infláció tovább gyorsul a következő hónapokban, és fontolóra kell venni a további monetáris szigorítást. Londoni elemzők arra számítanak, hogy az év hátralévő részében 50-75 bázisponttal, 6,00-6,25 százalékra emeli az alapkamatot az orosz jegybank.

“A gazdaság talpra állásának közepette a megnövekedett inflációs nyomás azt eredményezheti, hogy az infláció jelentősebben és hosszabb időre meghaladhatja a célszámot” – hangoztatta az igazgatótanács az ülés után kiadott közleményében, hozzátéve, hogy emiatt tovább kell emelni az irányadó kamatot a következő üléseken.

A jegybank arra számít, hogy csak 2022 közepére lassul az ütem a 4 százalékos jegybanki célra.

A kamatemeléseket még sürgetőbbé tette, hogy az orosz rubel jelentősen gyengült a nyugati szankciók újabb hullámára. Az orosz lakosság körében négyéves csúcsra emelkedtek az inflációs várakozások, miközben a gazdasági növekedési ütem felülmúlta a várakozásokat. A jegybank arra számít, hogy az orosz gazdaság teljesítménye már a folyó negyedévben eléri a járvány előtti szintet.

A kamatdöntés kihirdetése után a rubel tovább erősödött a dollárral és az euróval szemben is. A dollárhoz képest 0,2 százalékkal erősödött a rubel, amikor egy dollárért 71,63 rubelt adtak, de 71,55 rubeles szinten közel egyéves csúcson is járt az árfolyam. Az euróval szemben 0,4 százalékot erősödött az orosz fizetőeszköz, háromhavi csúcson állt, amikor egy euróért 87,00 rubelt adtak.

Az orosz jegybank korábban 2018 decemberében hajtott végre kamatemelést, akkor 25 bázisponttal, 7,75 százalékra vitte fel az alapkamatot az inflációs kockázatokra, a kedvezőtlen külső feltételekre és az általános forgalmi adó emelésére hivatkozva. A kamatcsökkentési ciklus fél évvel később, 2019 júniusában kezdődött el, és tavaly júliusban fejeződött be, amikor 4,25 százalékra, történelmi mélypontra vitte le az alapkamatot a jegybank, hogy támogassa a koronavírus-járvány miatt megroppant gazdaságot.
Az igazgatótanács legközelebb július 23-án tart kamatdöntő ülést.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó