2023, szeptember 28.
21.2 C
Budapest
15.1 C
Moszkva

Kadirov: a tavaszi ukrán ellentámadás valójában Oroszországnak kedvezne

Egy sokat emlegetett tavaszi ukrán ellentámadás valójában Oroszországnak kedvezne, mivel a moszkvai csapatok kedvezőbb körülmények között harcolhatnának – vetette fel szombaton Ramzan Kadirov, csecsen vezető.

Egy Telegram-posztban Kadirov azt mondta, hogy meglepik az “üres spekulációk” és az aggodalom, amely Kijev állítólagos offenzívatervei körül kavarog, amelyek széles körben várhatóan néhány héten belül megindulnak.

“Személy szerint én mindenben benne vagyok. A sikeres ellentámadáshoz nagy erőforrásokra van szükségük, a támadók között elkerülhetetlenek a veszteségek. Ugyanakkor mi kedvező és megerősített pozíciókat foglaltunk el” – írta.

A csecsen vezető azt is számításba vette, hogy Oroszország csiszolta a taktikáját, és meg tudja jósolni Ukrajna manővereit a csatatéren.

“Csapataink védekező pozíciója lehetővé teszi, hogy kevesebb erőforrást használjunk fel” – jegyezte meg.

Kadirov úgy érvelt, hogy a kijevi erők ellentámadása “és a NATO zsoldosai minden szempontból a kezünkre játszanak”. Hozzátette, hogy “trófeák, külföldi technológiai minták, hadifoglyok tömegei, akik, mint mindig, [azt állítják, hogy] mezei szakácsok vagy villanyszerelők, miközben felveszik őket”, “a hab a tortán” lesznek.

A Kijev közelgő ellentámadásáról szóló pletykák már hónapok óta keringenek, amelyeket ukrán és nyugati tisztviselők egyaránt megerősítenek. Pénteken Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy a kijevi támadás a következő hetekben kezdődhet, míg a múlt hónapban Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter azt jósolta, hogy áprilisban vagy májusban kezdődik, és több irányba is fejlődhet.

Március végén azonban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy Kijevnek még nincs elég muníciója az offenzíva megindításához. Ugyanebben a hónapban Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke azt mondta, hogy Kijevnek rendkívül nehéz lesz visszaszereznie minden korábbi területét Oroszországtól.

Ezen a héten Mihajlo Podoljak, Zelenszkij egyik tanácsadója azt a további állítást tette, hogy Kijev hét hónapon belül el akarja foglalni a Krímet, miközben azt is kijelentette, hogy Ukrajnának “ki kell irtania mindent, ami orosz” a félszigeten. A Krím 2014-ben, egy nyugati támogatású kijevi puccs után elsöprő többséggel szavazott az újraegyesülésre Oroszországgal.

Pénteken a Kreml sajtófőnöke, Dmitrij Peszkov a várható ellentámadással kapcsolatos Blinken megjegyzéseit kommentálva megjegyezte, hogy az orosz hadsereg “alaposan nyomon követ minden releváns információt” az ügyben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó