2022, augusztus 12.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

Jövőre indulhat a Krím-félszigetre vezető gázvezeték építése

2016 első felében kerülhet sor a Krasznodari régióból a félszigetre vezető gázvezeték kiépítésére. Ezt Szergej Jegorov, a köztársaság energetikai és fűtőanyagellátási minisztere  jelentette ki a TASS hírügynökségnek adott interjújában.

„Már rendelkezünk a megfelelő pénzügyi fedezettel és megvan a fővállakozó is. Egyelőre nem akarom megnevezni, hogy melyik cégről is van szó, egy kis időre van szükség ahhoz, hogy megfelelő módon bejegyezzük ezt a vállalatot, és hivatalos működést is megkezdhessék” – mondotta Jegorov –„Reményeink szerint 2016 első negyedévében már a gázvezeték építéséhez is hozzáfoghatunk. A tervezett befejezés ideje 2018.”

A miniszter szavai szerint az építkezési tervek 2015 október-novemberére készülhetnek el. A terveket a krími illetőségű „Self” intézet készíti. „Az állami szakértői ellenőrzési feladatokat egy orosz intézet látja el, ők műszaki és konzultációs támogatást is nyújtanak a „Self”-nek” -pontosított Jegorov.

A Krím gázellátását biztosító vezeték becsült teljes építési költsége 20 milliárd rubel. 14.3 milliárd rubel ebből a csővezeték ára, amely a Kercsi-öböl vize alatt kerül lefektetésre, a további útvonal a Krím félszigetre belépve érinti Szimferopolt, a végállomás Szevasztopol. A cső átmérője 500-tól 700 mm-ig terjed az egyesz szakaszokon, az áteresztő teljesítmény 4 milliárd köbméter gáz évenként. A Krím feltételezett teljes igénye évi 2 milliárd köbméter gáz. E csővezeték fogja táplálni Szimferopol és Szevasztopol elektromos áramot termelő bázis-erőműveit is, amelyek átadása szintén 2018-ban fejeződne be.

Jegorov elmondotta még, hogy a Kercsi-szoroson át a Krím részére átadott villanyáram mennyisége 2016 nyarán eléri a napi 800 megawattot. „Az orosz elnök kiadott egy rendelelet, amely szerint 2015 decemberében napi 350 megawatt energia kerül beszállításra a Krím területére. Nagy valószínűséggel ez egy vagy két magasfeszültségű vezeték megépítése által kerül megvalósításra. Az egyik bizonyosan a Kamis-Burunszkaja alállomásra lépne be, onnan kerülne szétosztásra a Krím teljes területén. 2016 nyarára már 800 megawattot kapunk, így mind a négy vonalunk működni fog” -mondotta Jegorov.

Az Ukrajnával kötött egyezmény

Jelen pillanatban az elektromos energia túlnyomó részét Ukrajnától kapja a félsziget a múlt év végén aláírt egyezmény alapján. A Krím saját forrásai napi 180-190 megawatt energiamennyiséget képesek kitermelni. 2018-ra az új 470 megawattos erőmű felépítése és a már meglévő létesítmények felújítása lehetővé teszi a teljesítmény emelését 950 megawatt/nap szintre. „A megépülő energiahíd átadásával 1750 megawatt teljesítmény áll majd a rendelkezésünkre, 850 megawatt igénnyel szemben. Még a téli 1200 megawattos csúcsteljesítmény sem meríti majd ki lehetőségeinket. Úgy gondolom, hogy az ilyen aktív fejlesztések mellett semmilyen gondunk nem lesz, tartalékaink 30% körül ingadoznak majd.” –jelentette ki a miniszter.

Jegorov hozzátette még, hogy Ukrajna teljes mértékben teljesíti az Oroszországgal kötött egyezményben vállaltakat, csakúgy mint szállítási kötelezettségeit. „Minden egyezmény rendben működik, mi fizetünk-ők szállítanak. Korlátozások, késések  nincsenek”-fűzte hozzá.

2014 decemberében Oroszország és Ukrajna két energiaszállításra vonatkozó egyezményt írt alá. Az egyik az „Inter RAO” és az „Ukrinterenergo” által megkötött egyezmény szerint az orosz egységes energiarendszerből az ukrán egységes energiarendszer felé teljesítendő exportra vonatkozik. Ez az éves szerződés napi 1500 megawatt villamosáram egyenletes szállítását rögzíti. Ez mellett párhuzamosan a Krím-félsziget biztonságos és egyenletes áramellátásának céljából még egy szerződés került aláírásra az Inter RAO leányvállalata –a Számlázási Központ, és az „Ukrinterenergo” között.

2014 végén Ukrajna előzetes értesítések nélkül korlátozta a Krím részére szállítandó energiamennyiséget. A kiesések kompenzálása céljából a félszigeten kénytelenek voltak minden lehetséges módon növelni a kitermelt energia mennyiségét az erőművek csúcsrajáratásával és hordozható, gázturbinás  generátorok felhasználásával. 2015 téli csúcsigényét már az új, a Krasznodari régióból átvezető „energiahíd” biztosítja, a közvetlen szállítások 2015 decemberében indulnak.

2018-től már önellátás

Jegorov szavai szerint a teljes önellátás 2018-tól lesz lehetséges. Közölte, hogy a Krím saját áramtermelése 2018-ra eléri a napi 950 megawattot. „A mai napi igényünk 850 megawatt. Saját forrásokból napi 180-190 megawatt energiát vagyunk képesek kitermelni, ezt a akarjuk 2018-ra 950 megawattra emelni.”- mondotta a miniszter. “A teljesítménynövekedés elsősorban az újonnan megépülő, napi 470 megawatt energiát termelő erőmű által lesz lehetséges. Jelen pillanatban az építkezés helyszínénak kiválasztása folyik, ez Szevasztopol mellett vagy Szimferopol közelében, Deniszovka falu közelében kerül megvalósításra. Mindkét helyszínen a földterület már ki van jelölve, a műszaki feltételek leegyeztetve. Az építő vállalat ez év júliusában készíti el a szakértői véleményezést. Szeptember-október hónap folyamán már kivonul a kiválasztott területre, és elkezdődik a teljes, átfogó  építési-szerelési munka.” –pontosított Jegorov.

„Az új erőmű három energiablokkal kerül megtervezésre, az utolsó, 250 megawattos blokk átadását 2030-ra tervezzük. Az áramtermelés növelését lehetővé teszi a „Krím-TEC” vállalat teljes rekonnstrukciója ,illetve e szervezet alá tartozó Szimferopol város, Szakszkaja és Kamis-Buruni települések hőerőműveinek felújítása. Ezen műszaki létesítmények az újjáépítés után napi 400 megawatt energia kitermelésére lesznek képesek.” –fűzte hozzá Jegorov.

„Június 23-án az Energetikai Minisztériumban napirendre kerül a „Krím-TEC” rekonstrukciója. A tervezeten belül a Szimferopol melletti hőerőművet napi 230 megawatt, a Szakszkaja és Kamis-Buruni közelében található erőműveket összesen napi 170 megawatt energia kitermelésének lehetőségére készítik fel. Tervezzük továbbá a már meglévő szevasztopoli erőmű fejlesztését is. Lehetségesnek tűnik egy újabb hőerőmű megépítése Szevasztopol közelében, napi 60-100 megawatt teljesítményel. Mindez már elégséges lenne a Krím teljes önellátására.”-fejezte a szavait a az enrgetikai miniszter.

RapidPress Hírszolgálat

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...