2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Jelentősen növekedett az orosz-iraki kereskedelmi forgalom

Az Oroszország és Irak közötti kereskedelmi forgalom 2022 januárja és augusztusa között 313,1 millió dollárt tesz ki, és meghaladta a tavalyi év egészére vonatkozó 282,7 millió dolláros értéket – közölte Ilja Lobov, a bagdadi orosz nagykövetség gazdasági tanácsadója a RIA Novosztyi hírügynökségnek adott, szombaton megjelent interjúban.

“Ha ezt a tavalyelőtti évhez hasonlítjuk, akkor két és félszeres növekedést regisztráltunk. A pozitív dinamikát befolyásolta a napraforgóolajunk, búzalisztünk és takarmányunk vásárlási volumenének jelentős növekedése” – magyarázta Lobov.

A diplomata elmondta, hogy az országok nem kívánnak megállni az elért eredményeknél. Elmondása szerint az iraki és az orosz nagykövetség kereskedelmi egységei továbbra is szorosan együttműködnek az Orosz-Iraki Üzleti Tanáccsal, és új lehetőségeket keresnek a kölcsönös kereskedelem növelésére és bővítésére.

Lobov mindazonáltal megjegyezte, hogy az Oroszország elleni idei nyugati szankciók nehézségeket okoztak az országok együttműködésében.

“Megjegyezzük, hogy az oroszellenes szankciók további negatív tényezővé váltak a kétoldalú [kereskedelmi] együttműködés megerősítésének útján. Például a nemzetközi bankokban történő pénzügyi elszámolások, különösen az amerikai dollárban történő elszámolások nehezebbé váltak. Ugyanakkor iraki partnereink megértik az együttműködés előnyeit és perspektíváit. Folyamatos és szoros párbeszédet folytatunk, hogy kölcsönösen elfogadható megoldásokat dolgozzunk ki minden felmerülő probléma megoldására” – mondta a gazdasági tanácsadó.

Lobov azt is hangsúlyozta, hogy az országok gazdasági partnerségében továbbra is prioritást élvez az országok energetikai együttműködése, megjegyezve, hogy Moszkva már több mint 14 milliárd dollárt fektetett be a Bagdaddal közös energetikai projektekbe.

A tisztviselő elmondta, hogy az orosz olajipari óriás, a Lukoil jelenleg egy nagy iraki olajprojekten dolgozik Muthanna tartományban, amely a tervek szerint 2024-ben kezdi meg a kitermelést, míg az orosz Bashnyefty olajipari nagyvállalat az iraki Nyugati-sivatagban lévő “Block 12” olajmezőt fejleszti.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...