2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Japánban tombolnak, amiért Putyin kizárhatja őket a Szahalin-2 projektből

Japán tiltakozni fog a Mitsui és a Mitsubishi holdingok elleni bármilyen megkülönböztetés ellen, hogy megvédje az oroszországi Szahalin-2 olaj- és gázprojektben lévő befektetéseiket – mondta egy magas rangú tisztviselő a Yomiuri Shimbun napilapnak.

“A japán vállalatokkal kötött szerződéseket tiszteletben kell tartani” – idézte a japán külügyminisztérium meg nem nevezett magas rangú tisztviselőjét a szombaton megjelent cikk.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön írta alá azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy Oroszország új projektüzemeltetőt hozzon létre, amely átveszi a Szahalin-2 irányítását a Sakhalin Energy Investment Co. vállalattól. Az orosz Gazprom megtartja 50 százalék plusz egy többségi részesedését. A Shell már megígérte, hogy eladja 27,5%-os részesedését, míg a Mitsui és a Mitsubishi a hírek szerint megtartaná a 12,5%-os, illetve 10%-os részesedését.

Kihara Szeidzsi a kabinettitkár-helyettese pénteken azt mondta, hogy a kormány tanulmányozza a rendelet tartalmát. Egy tájékoztatón elmondta, hogy tiszteletben kell tartani a japán vállalatok érdekeit az oroszországi távol-keleti projektben. A Szahalin-2 Japán LNG-importjának 9%-át teszi ki.

A Szahalin-2 a világ egyik legnagyobb LNG-projektje: 12 millió tonnás termeléssel a világ cseppfolyósított földgáz (LNG) termelésének mintegy 4 százalékát adja. A szállítmányok elsősorban Japánba, Dél-Koreába, Kínába, Indiába és más ázsiai országokba mennek.

Kisida Fumio, japán miniszterelnök pénteken közölte, hogy Oroszország döntése nem állítja le azonnal a cseppfolyósított földgáz japán importját. “Kommunikálnunk kell az üzemeltetővel, és át kell gondolnunk, hogyan reagáljunk” – mondta a japán miniszterelnök.

A Sakhalin Energy kőolajat és földgázt termel az orosz távol-keleti Szahalin szigeténél. A konzorcium tulajdonában van egy gáz-cseppfolyósító üzem (LNG) is. Saját adatai szerint a vállalat 2020-ban 37,9 millió hordó olajat és 11,6 millió tonna LNG-t szállított.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...