2022, augusztus 20.
20.8 C
Budapest
18.4 C
Moszkva
Array

Janukovics: Putyin megválasztása a kelet-európai stabilitás záloga

JanukovicsViktor Janukovics ukrán államfő Vlagyimir Putyin államfővé választását a kelet-európai stabilitás zálogának nevezte keddi moszkvai találkozójukon – közölték orosz források. Az ukrán elnök a volt szovjet tagköztársaságok egy részéből álló Eurázsiai Gazdasági Közösség csúcstalálkozóján képviselte a szervezetben megfigyelőként részt vevő országát. Mint a tanácskozást követően nyilatkozta, Kijev egyelőre nem lát alapot arra, hogy csatlakozzon ehhez az integrációhoz. Elemzők szerint Viktor Janukovics moszkvai útjának célja elsősorban az orosz gáz árának megvitatása volt. Erre a Vlagyimir Putyinnal zajlott kétórás megbeszélésen nyílhatott lehetősége, amelyről azonban még szűkszavú közleményt sem adott ki az orosz miniszterelnöki hivatal. Utazását megelőzően Janukovics a Rosszija 24 hírtelevíziónak  kijelentette: az általa hagyományosan barátinak nevezett ukrán-orosz kapcsolatok egyetlen rendezetlen kérdése a földgáz ára. “Hiszek abban, hogy lesz politikai akaratunk és bölcsességünk ahhoz, hogy megoldjuk ezt a kérdést. Nem tudunk ilyen megalapozatlan árat fizetni. Ez igazságtalan” – mondta az ukrán államfő.

Putyin és Janukovics találkozóját megelőzően a Gazprom kiszámolta, hogy a februári hideg napokban, amikor az európai fogyasztók több földgázt igényeltek, azért nem tudták növelni az Európába irányuló gázszállítást, mert Ukrajna a megállapodáson felüli mennyiséget, több mint 400 millió köbméter földgázt vett igénybe.  
A Business FM rádió honlapján elhelyezett kommentár szerint a keddi Putyin-Janukovics találkozón aligha volt áttörés a gáz árát illetően, ugyanakkor az ukrán államfő arra kívánta felhasználni a lehetőséget, hogy  barátinak egyáltalán nem nevezhető viszonyukat rendezze.
A rádiónak nyilatkozó politológusok szerint Putyin csalódott Janukovicsban, aki 2007-ben elveszítette hatalmát, majd 2010-ben visszaszerezte azt, de akkorra már Julia Timosenko, a tavaly 7 évi börtönre ítélt volt kormányfő szerezte meg Putyin rokonszenvét – vélték. Éppen Timosenko volt az, aki 2009-ben a bűnéül felrótt, előnytelennek mondott gázmegállapodást megkötötte Oroszországgal.
Ukrajna számára az idén átlagosan 415,77 dollárba kerül ezer köbméterenként az orosz földgáz. Janukovics február 24-én az ukrán ICTV-nek adott interjúban kijelentette, hogy 240-250 dolláros árat tartana elfogadhatónak.

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...