2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

Jacenyuk: Ukrajna négy év alatt “elfalazza” magát Oroszországtól

Kijev azt tervezi, hogy négy év alatt befejezi az ukrán-orosz határ védelmének megerősítését célzó, Fal nevű projekt megvalósítását – közölte Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a kormány keddi ülésén. A kormányfő szavai szerint Ukrajna az Európai Uniótól “már kap eszközöket” határa erősítésére és biztonsága növelésére. Erről azonban további részleteket nem közölt.

A projekt megvalósítása sajtójelentések alapján összesen mintegy 8 milliárd hrivnyába (mintegy 128 milliárd forint) kerül. Ősszel a kormány már 235 millió hrivnyát (3,8 milliárd forint) elkülönített a projektre. Jacenyuk szeptember elején jelentette be, hogy Ukrajna hozzálát a Fal megvalósításához, vagyis Ukrajna teljes orosz határának műszaki zárral történő “elkerítéséhez”.

A munkálatokat a Kijevtől északkeletre lévő határszakaszon kezdték meg, árkok ásásával. A Fal ötlete állítólag Ihor Kolomojszkij dnyipropetrovszki kormányzótól származik. Az elnöki hivatalnak átadott műszaki terve alapján a két állam 1920 kilométer hosszú közös határán részben olyan különleges fémből készült drótkerítéseket húznának fel, amelyeken állítólag páncélozott járművek sem képesek áthatolni.

A kerítés mentén mély és széles árkokat is ásnak, valamint a kerítés fölötti szögesdrótba áramot vezetnek. Az árok és a kerítés közötti területen jelző, illetve gyalogsági aknákat telepítenek. A kormánytól kiszivárogtatott tervek alapján a határ egyes részeit a két méter mély, négy méter széles vizes árkokon kívül érzékelő berendezésekkel és különböző erődítményekkel is védeni fogják.

A határvédelem kiépítését két szakaszban tervezik elvégezni: először azokon a szakaszokon, amelyek az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt állnak, majd később a jelenleg oroszbarát szakadárok által ellenőrzött Donyeck és Luhanszk megyei területeken, ha Kijev már visszaszerezte ellenőrzését az ottani határszakaszon.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....