2022, augusztus 16.
32.7 C
Budapest
28.3 C
Moszkva
Array

Izvesztyija: az oroszok nem találtak bizonyítékot bűncselekményre a Kerki épületének eladásában

RendőrAz orosz  nyomozó bizottság nem talált bizonyítékot bűncselekményre a volt moszkvai Magyar Kereskedelmi Képviselet (Kerki) épületének adásvételében – írta csütörtökön az Izvesztyija című orosz napilap. A vitatott ügylet keretében az ingatlant az orosz regionális fejlesztési minisztérium vásárolta meg Viktor Vekszelberg milliárdos orosz üzletember cégétől, a Renovától. Szergej Petrov, az Állami Duma képviselője fordult a nyomozó bizottsághoz, hogy tárja fel az ügyet, mivel szerinte a minisztérium túl magas áron vette meg az ingatlant, és emiatt a költségvetésből 90 millió dolláros kár érte. Az épület körüli botrány 2010-ben robbant ki. A belügyminisztérium nyomozói és az ügyészek figyelmét felkeltette a regionális fejlesztési minisztérium és a Luxemburgban bejegyzett Diamond Air társaság érdekeit képviselő Renova cég ügylete, amelynek eredményeként a 17.600 négyzetméteres területű épület a minisztérium birtokába került. Összesen két állami szerződést kötöttek a Krasznaja Presznya utca 3. szám alatti épületről. A Diamond Air a 2008. december 10-i keltezésű szerződés értelmében 21,3 millió dollárért megvásárolta a magyar államtól az épületet, majd a 2009. június 10-i szerződés alapján a Renován keresztül 3,5 milliárd rubelért (mintegy 116 millió dollárért) tovább adta a regionális fejlesztési minisztériumnak, azaz a szövetségi költségvetés több mint 90 millió dollárral “fizette túl” az ingatlant.
A számvevőszék, a nyomozó bizottság és a főügyészség is vizsgálatot indított, mert számos kérdés vetődött fel az ingatlan árát illetően úgy az eladót, mint a vevőt illetően. Dmitrij Kozak miniszterelnök-helyettes az adásvételi szerződés felbontását követelte a minisztertől.

Vitalij Szkvorcov, az orosz belügyminisztérium gazdaság-biztonsági és korrupció elleni főosztályának helyettes vezetője 2012 februárjában közölte, hogy a minisztérium felelős munkatársai, valamint a Renova cégcsoport cselekedeteiben csalásra utaló jeleket találtak. Bűnügyi eljárás mégsem indult – írja az Izvesztyija.

Szergej Petrov ekkor fordult képviselői beadvánnyal a nyomozó bizottsághoz és a főügyészséghez, hogy még egyszer alaposan ellenőrizzék az ügyletet, és vonják felelősségre a bűnösöket. A lap birtokában lévő dokumentum szerint a főügyészség most arról értesítette a képviselőt, hogy az ellenőrzés során nem találtak bűnügyre utaló jeleket, és bűncselekmény hiányában megtagadják a bűnügyi eljárás megindítását.

Az orosz regionális fejlesztési minisztériumban a vizsgálat eredményével kapcsolatosan a lapnak elmondták, hogy erre számítottak. “Álláspontunk a kezdetektől fogva az volt, hogy mindez hazugság és provokáció” – mondta az Izvesztyijának Alekszej Csernisev, a miniszter sajtótitkára.

A Renova” cégcsoport képviselői szintén úgy vélik, hogy a moszkvai Magyar Kereskedelmi Képviselet épületének adásvétele törvényes és átlátható volt. “Az eltérés az épület árában könnyen magyarázható: a magyarokkal még 2005-ben jött létre az üzlet, néhány év eltelt a magyar kormánnyal való egyeztetés közben, közben pedig a piaci ár megemelkedett” – jelentette ki az Izvesztyijának Andrej Storh, a Renova képviselője.

Alekszej Navalnij, az üggyel foglalkozó orosz ügyvéd-blogger több mint kétségesnek tartja az érvelést. “Az ingatlanárak akkoriban voltak a csúcson. Ezenkívül nemzetközi ügynökségek szerint az épület vételárát erősen túlértékelték” – fejtette ki a blogger, aki a csalás közvetett bizonyítékának tartja, hogy az épület még mindig üresen áll, és nem újították fel.
Az Izvesztyija közlése szerint Szergej Petrov képviselő kijelentette, hogy újabb beadványokat ír és küld a bűnüldöző és felügyeleti hatóságoknak, hogy elérje a bűnügyi eljárás megindítását az épület eladásának ügyében.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Kuleba: a nyugati országok Ukrajna bukására várnak

Több nyugati ország arra vár, hogy Kijev megadja magát, és azt hiszik, hogy a problémáik azonnal megoldódnak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy...

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...