2023, március 22.
7.8 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

Haaretz: Izrael tömeges evakuálásra készül Ukrajnából

Izrael vezető tisztségviselői olyan forgatókönyvre készülnek, amely szerint egy orosz invázió esetén több tízezer izraeli állampolgárt, vagy állampolgárságra jogosult személyt evakuálnak repülővel Ukrajnából – jelentette egy vezető helyi újság, miközben a nyugati hatalmak és médiájuk folyamatosan azt sugallják, hogy Moszkva egy átfogó offenzívát tervez.

A Kreml hisztériakeltésnek minősítette a vádakat és felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne terjessze az “orosz agresszióról” szóló spekulációit.

A Haaretz vasárnapi beszámolójában azt közölte, hogy több kormányhivatal képviselője találkozott a hétvégén, hogy megvitassák a kelet-európai ország zsidó közösségének esetleges konfliktusba kerülésének kockázatát.

Az eligazításon állítólag részt vettek a Nemzetbiztonsági Tanács; a külügyi, a közlekedési és a védelmi minisztérium; valamint a volt Szovjetunió területén élő zsidókkal való kapcsolattartásért felelős tisztviselők is.

A lap szerint Izraelnek már régóta vannak tervei, hogy szükség esetén a potenciális állampolgárait tömegesen hazatelepítése.

Elemzők becslése szerint akár 400 ezer zsidó is élhet Ukrajnában, és mintegy 200 ezren jogosultak izraeli állampolgárságra a közel-keleti ország visszatérési törvénye alapján – a jogosultak közülük közel 75 ezren az ország keleti részén élnek.

A második világháború idején a Szovjetunióban, nagyrészt a mai Ukrajna területén élő több mint egymillió zsidót gyilkoltak meg a náci német erők és a helyi kollaboránsok a holokauszt során. 1941-ben két nap alatt legalább 34 000 zsidót öltek meg és temettek tömegsírba a Kijev mellett fekvő Babi Jar szakadékban.

Az év elején Izrael kijevi nagykövetsége felháborodott azon az évente megrendezésre kerülő fáklyás felvonuláson, amelyet az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) vezetőjének, Sztepan Banderának tiszteletére tartottak. Ez a szervezet együttműködött a nácikkal, és felelős volt a zsidók és lengyel származásúak ellen elkövetett etnikai “tisztogatásokért”. Bandera az utóbbi években Ukrajnában a függetlenség figurájává emelkedett.

Vasárnap az amerikai külügyminisztérium utasította a Kijevben dolgozó diplomatákat és családtagjaikat, hogy hagyják el az országot “az orosz katonai akció folyamatos fenyegetése miatt”.

A Kreml azonban többször is tagadta azokat a vádakat, hogy támadást tervezne. Dmitrij Peszkov szóvivő korábban azt mondta, hogy az ország fegyveres erőinek mozgása saját területén belügy, és senki másra nem tartozik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó